Ministarstvo spoljnih poslova o vraćanju novinara Dojčinovića iz UAE

Izvor: RTS, 18.Dec.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo spoljnih poslova o vraćanju novinara Dojčinovića iz UAE

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se urednik portala KRIK Stevan Dojčinović nije obraćao Ambasadi Srbije u UAE, niti zatražio konzularnu pomoć i zaštitu, a da je diskreciono pravo svake države da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima.
Povodom informacije da je urednik portala KRIK Stevan Dojčinović, državljanin Srbije, zadržan na aerodromu u Abu Dabiju i da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mu je onemogućen ulazak u UAE, nakon čega je vraćen u Srbiju, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obaveštava da je Ambasada Srbije u Abu Dabiju izvestila da se Dojčinović, tim povodom, nije obraćao predstavnicima Ambasade, niti zatražio konzularnu pomoć i zaštitu.
"Takođe, državni organi UAE se, ovim povodom, nisu obratili Ambasadi Srbije u Abu Dabiju, niti obavestili o zadržavanju našeg državljanina, te time ni o razlozima zbog čega mu je onemogućen ulazak u UAE. Ambasador Republike Srbije, koji je prisustvovao međunarodnoj konferenciji Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala, na samoj konferenciji, posredno, od učesnika konferencije obavešten je o ovom događaju", navodi se u saopštenju Ministarstva.
U skladu sa diplomatskom praksom, ističe se da građanima koje zadrže strani nadležni organi, omogućava, ukoliko to žele, kontakt sa svojom Ambasadom, radi pružanja konzularne pomoći.
Iz Ministarstva takođe napominju da je diskreciono pravo svake države da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima i da nema obavezu da obrazloži razloge svog stava.
"To se isto desilo Dojčinoviću i ranije kada mu je onemogućen ulazak u Rusku Federaciju", navodi se u saopštenju.
Ističe se da Ministarstvo spoljnih poslova, Vlade Srbije - nikada nisu, niti će, sugerisati bilo kojoj državi na svetu da bilo kog državljanina Srbije stavljaju na restriktivne liste.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Urednik KRIK-a se vraća u Beograd; oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova

Izvor: B92, 18.Dec.2019

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se urednik portala KRIK, srpski državljanin Stevan Dojčinović, nije obraćao Ambasadi Srbije u UAE..On nije zatražio konzularnu pomoć ni zaštitu, a diskreciono je pravo svake države da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.