Ministarstvo reagovalo: Mediji objavljivali i o slučajevima koji su se dogodili van škole

Izvor: B92, 21.Sep.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo reagovalo: Mediji objavljivali i o slučajevima koji su se dogodili van škole

Ministarstvo prosvete reagovalo je povodom učestalih objava medija u vezi sa vršnjačkim nasiljem.

Navedeno je da su nakon nasilja u Srednjoj školi Barajevo mediji objavili informacije o nekoliko situacija vršnjaškog nasilja koje se nisu dogodile "u školskom ambijentu i za vreme školskih aktivnosti".

Ministarstvo je saopštilo da mediji kao kreatori javnog mnjenja imaju punu odgovornost prilikom senzacionalističkog i netačnog objavljivanja vesti i informacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Mediji su suprotno utvrđenim činjenicama u školski kontekst stavili situacije vršnjačkog nasilja koje su se dogodile posle nastave i izvan prostorija škola kao u slučaju Osnovne škole 'Branko Radičević' (Velika Moštanica), 'Jefimija' i 'Prva Obrenovačka osnovna škola' u Obrenovcu, kao i vršnjačko nasilje koje se dogodilo u večernjim časovima u Zemunu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da su se u tim slučajevima škole uključile pružajuči potrebnu podršku, iako ne snose odgovornost za ponašanje učenika koje se događa u periodu kada su isključivo odgovorni roditelji i kada prevashodno postupaju druge nadležne službe i institucije kao što je policija ili centar za socijalni rad.

"Preventivni programi i intervencije mogu imati efekta samo uz ukučivanje roditelja i službi koje pružaju podršku porodici", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da podržava kolege koje posvećeno preduzimaju potrebne aktivnosti u zaštiti dece i učenika od nasilja, čak i kada se nasilja ne događa u vreme realizacije nastave i školskih aktivnosti.

"Bilo bi izuzetno korisno da se u javnom prostoru više pažnje posveti pozitivnim primerima međuvršnjačkih odnosa, aktivnostima dece i mladih kao i njihovim uspesima, budući da prevencija nasilja počiva i na jačanju i promociji prosocijalnih modela ponašanja", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministarstvo: Mediji objavljivali i o slučajevima nasilja koji se nisu desili za vreme škole

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Sep.2019

Ministarstvo prosvete reagovalo je danas povodom učestalih objava medija u vezi sa vršnjačkim nasiljem, navodeći da su nakon nasilja u Srednjoj školi Barajevo mediji objavili informacije o nekoliko situacija vršnjaškog nasilja koje se nisu dogodile "u školskom ambijentu i za vreme školskih aktivnosti"...Ministarstvo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.