Ministarstvo podržalo renoviranje knjižare Geca Kon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2019, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo podržalo renoviranje knjižare "Geca Kon"

Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je inicijativu Izdavačkog preduzeća "Prosveta" za renoviranje i revitalizaciju knjižare "Geca Kon", koja je pre 10 godina proglašena kulturnim dobrom Republike Srbije.

"Ministarstvo kulture i informisanja prepoznaje knjižaru "Geca Kon" kao važnu kulturnu tačku centra Beograda, koja povezuje tradiciju međuratnog, posleratnog i savremenog knjižarstva. Apelujemo na sve pojedince, državne i gradske činioce da pomognu ostvarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove zamisli, da se "Geca Kon" ponovo oživi", navodi se u pismo koje je "Prosveti" uputio ministar kulture Vladan Vukosavljević.

U pismu se dodaje i da će Ministarstvo ispitati mogućnosti da i "samo doprinese ovom pažnje i podrške vrednom poduhvatu, jer se knjižara nalazi u posedu privrednog subjekta".

Izdavačko preduzeće "Prosveta" je prošle nedelje uputilo apel za pomoć na adrese najviših državnih organa da im se odobre posebna sredstva za renoviranje i revitalizaciju knjižare "Geca Kon" i tom prilikom skrenuli pažnju da u knjižaru nije uopšte ulagano iako je proglasesna kulturnim dobrom.

Iz "Prosvete" podsećaju da je knjižara "Geca Kon" kultno mesto u kome se stvarao veliki deo onoga što se zove istorija srpske književnosti i kulture od vremena između dva svetska rata do kraja 20. veka.

Kao jedan od najboljih izdavača svog vremena, Geca Kon je imao osećaj za dobru i vrednu knjigu, pa je u knjižari okupljao najveće srpske pisce i intelektualce svoga vremena.

Tu misiju nastavila je "Prosveta", najveći izdavač Srbije i Jugoslavije posle Drugog svetskog rata.

Uprkos teškoćama koje je imalo od vremena neuspele privatizacije, Izdavačko preduzeće "Prosveta" naglašava da daje sve od sebe da u knjižari ne samo sa poštovanjem očuva duh Gece Kona, već da i svojim aktivnostima doprinese da ovo kulturno dobro živi i ostane ne samo živi deo srpske kulture, nego i postane prepoznatljivo mesto na kulturnoj i turističkoj mapi Srbije.

"U saradnji sa Nušićevom fondacijom, Jevrejskom zajednicom i drugim institucijama nameravamo da osmislimo više manifestacija koje će pomoći da ovo mesto bude još prepoznatljivije i značajnije", navedeno je u pismu koje je potpisao generalni direktor IP "Prosveta" Dragan Milenković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.