Ministarstvo odbrane šalje POZIVE: Ukoliko ih ignorišete slede KAZNE i do 50.000 dinara a evo i o čemu je reč

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2017, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane šalje POZIVE: Ukoliko ih ignorišete slede KAZNE i do 50.000 dinara a evo i o čemu je reč

Dokument koji izaziva paniku

Na adrese brojnih građana i firmi širom Srbije stigli su ovih dana pozivi Ministarstva odbrane da se jave kako bi njihova vozila bila uvedena u vojnu evidenciju, a svako ko se ne odazove pozivu može platiti novčanu kaznu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara.

OSTAVILA PORUKU: Pre nego što je nestala, Jovana je na svom profilu objavila OVO (FOTO)

Na dokumentu, zbog kojeg su građani u panici, navodi se da su primaoci obavezni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se jave u regionalni vojni centar Ministarstva odbrane kako bi njihovo vozilo bilo uvedeno u evidenciju stvari centra MO.

- Ja sam šokirana. Ne znam šta ovo treba da znači. Auto nije čak ni registrovan na moje ime, već je to vozilo koje se koristi u firmi. To nam je osnovno sredstvo za rad - kaže M.P. iz Beograda, vlasnica jedne firme.

Međutim, u Ministarstvu odbrane objašnjavaju da razloga za paniku nema.

- Građani nemaju razloga ni za kakvu brigu. To je praksa koja se sprovodi još od Drugog svetskog rata i ne dešava se ništ što ranije nije bilo. Vrši se popis materijalnih stvari koje bi u slučaju vanredne situacije ili rata mogle da posluže Vojsci. Uglavnom su u pitanju teretna i terenska vozila, prikolice, cisterne i viljuškari. Bitno je da to građani shvate kao uobičajenu zakonsku proceduru - objašnjava kapetan fregate, Jovan Krivokapić, koji ističe da je uvođenje vozila u evidenciju stvari deo materijalne obaveze koja je određena Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Prema tom zakonu, oni kojima je poziv upućen dužni su da pokretne i nepokretne stvari kojima raspolažu, a koje su određene kao stvari posebne namene za potrebe odbrane, Vojske Srbije i civilne zaštite, ustupe na privremeno korišćenje državanim organima, Vojsci Srbije i civilnoj zaštiti, a za to će, kako isti taj zakon i predviđa, dobiti novčanu nadoknadu.

U Ministarstvu navode i da se u evidenciju ne uvode sva vozila, već jedan od dva odsto ukupnog broja registrovanih vozila u bazi MUP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, vozila iz vojne evidencije poslednji put su korišćena 1999. za vreme NATO bombardovanja. Tada su se građani takmičili ko će da ustupi svoje vozilo Vojsci, pošto su i tada, a i sada, obezbeđene visoke novčane naknade onima čije se vozilo koristi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.