Ministarstvo goni portal zbog fotki sina Vučića

Izvor: Mondo, 13.Mar.2015, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo goni portal zbog fotki sina Vučića

Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo je prekršajni postupak protiv odgovornog lica u veb portalu Teleprompter, zbog objavljivanja fotografije maloletnog sina premijera Aleksandra Vučića, "čime je grubo prekršen zakon".

Foto: MONDO/Petar Stojanović

Ministarstvo navodi da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se maloletno lice ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes.

Pored toga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << navodi se, u tekstu objavljenom na sajtu Teleprompter "Vučićev sin se bahati u najskupljim beogradskim klubovima!".

Novinarska udruženja već reagovala

Ministarstvo je ponovo pozvalo strukovna udruženja i samoregulatorno telo da blagovremeno reaguju u svim slučajevima objavljivanja nedozvoljenih medijskih sadržaja, kao i da nastave da rade na podizanju kvaliteta sadržaja i jačanju profesionalizma u medijima. Novinarska udruženja protestovala su zbog objavljivanja fotografije maloletnog sina premijera Aleksandra Vučića na veb portalu Teleprompter.

Ministarstvo smatra da je zbog toga prekršena i odredba Zakona o javnom informisanju i medijima koja nalaže da se, u cilju zaštite slobodnog razvoja ličnosti maloletnika, posebno se mora voditi računa da sadržaj i način distribucije medija ne naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika.

"Objavljivanjem ovakvih sadržaja, portal Telepromter, ne samo da se svrstava među one koji najdrastičnije odstupaju od profesionalnih i etičkih standarda novinarstva, nego se i diskvalifikuje kao ozbiljan i pouzdan medijski izvor", piše u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje svaki pokušaj kršenja medijskih zakona, pogotovo u slučajevima u kojima postoji opasnost ugrožavanja bezbednosti maloletnih lica i ocenjuje da je ovakvim tekstovima na najgrublji način prekršen i Kodeks novinara Srbije, koji propisuje etičke standarde profesionalnog postupanja novinara.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.