Ministarstvo: Za iznose školarina nadležni fakulteti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2020, 17:40

Ministarstvo: Za iznose školarina nadležni fakulteti

Visokoškolske ustanove su same nadležne za iznos školarina na fakultetima i o tome odluku ne može da donese Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, saopštilo je danas Ministarstvo.

Povodom peticije grupe studenata da se smanje školarine na fakultetima za 30 odsto upućene Ministarstvu, Ministarstvo podseća da ne može da donese odluku o iznosima školarina, jer bi to predstavljalo kršenje autonomije visokoškolskih ustanova.

Navodi se da zakonska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procedura predviđa da studenti, koji su potpisali peticiju, svoje zahteve usmere ka savetima visokoškolskih ustanova i da preko svojih legalno izabranih studentskih predstavnika postignu dogovor sa upravama ustanova o mogućem smanjenju školarina.

U Ministarstvu naglašavaju da su u aprilu ove godine preporučili fakultetima da razmotre mogućnost smanjenja školarina u skladu sa svojim mogućnostima.

Kako je saopšteno, Ministarstvo u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima može samo da preporuči da se smanje školarine, što je već uradilo.

Napominje se da je u skladu s nadležnošću Ministarstva obezbeđeno da se broj budžetskih studenata održi na prošlogodišnjem nivou.

Navodi se i da se ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević redovno sastaje sa predstavnicima SKONUS-a i SKAŠA i sa njima razgovara o svim pitanjima važnim za uslove studiranja u vreme pandemije korona virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.