Ministarstvo: Sve više građevinskih firmi na beloj listi

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2015, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Sve više građevinskih firmi na "beloj" listi

Od uvođenja "belih" i "crnih" lista u oblasti građevinarstva, povećan je broj kompanija na "beloj" listi, kao i broj zaposlenih na neodređeno vreme u rangiranim firmama, dok je broj povreda na radu smanjen za trećinu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Za šest meseci, od 23. decembra 2014. do 30. juna 2015. godine, broj zaposlenih na neodređeno povećan je za hiljadu, sa 21.193 na 22.104, navodi se u saopštenju. Ukupan broj zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u preduzećima na bodovnoj listi povećan je sa 30.115 prema podacima iz decembra, na ukupno 30.707 u junu mesecu 2015. godine. Na "beloj" listi u junu nalazilo se 388 kompanija, 61 više nego u decembru, dok je broj preduzeća na "crnoj" listi smanjen sa 213 na 197, naveo je kabinet potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović.

Tokom aprila, maja i juna registrovano je manje povreda na radu - 83, naspram 124 u oktobru, novembru i decembru 2014. godine. U istom periodu, prepolovljen je i broj radnika "na crno" koje su otkrile inspekcije, sa 36 na 18.

"Crne" i "bele" liste izvođača radova uspostavljene su sa ciljem da se uvede red i zaštite radnici u oblasti građevinarstva. Osnovni kriterijumi korišćeni za formiranje liste su redovnost u izmirivanju obaveza prema državi i zaposlenima, procenat stalno zaposlenih radnika, poštovanje propisa iz Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i angažovanje radnika "na crno".

Na "belim" i "crnim" listama nalaze se preduzeća čija je delatnost izgradnja, rekonstrukcija, održavanje i zaštita državnih puteva u Srbiji, kao i privredna društva koja se bave delatnošću nadzora, projektovanja i dobavljači po drugim osnovama.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.