Ministarstvo: Do imenovanja privremene uprave gradonačelnik je Đilas!

Izvor: Press, 23.Okt.2013, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Do imenovanja privremene uprave gradonačelnik je Đilas!

Kako je Dragan Ðilas 24. septembra razrešen sa dužnosti gradonačelnika, nastupio je njegov tehnički mandat, koji će trajati sve do izbora privremenog organa.

To je potvrdio i državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave Dragan Stevanović koji je kazao da ne postoji rok do kada treba imenovati privremeni organ u glavnom gradu, te da će dok se to ne uradi, Dragan Ðilas biti gradonačelnik u tehničkom mandatu.

Prema Stevanovićevim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rečima, 25. oktobra počinju radnje za uvođenje privremenog organa, jer se u skladu sa zakonom nije ispunio uslov da mesec dana od razrešenja gradonačelnika bude imenovan novi, kao i njegov tim.

Vladi Srbije će biti prosleđen predlog rešenja o imenovanju privremenog organa i predlog odluke o raspuštanju Skupštine grada Beograda. Ona bi trebalo, kaže Stevanović, da na prvoj narednoj sednici usvoji odluke i imenuje privremeni organ, predsednika i četiri člana.

I predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kaže da najpre Vlada Srbije treba da donese odluku o formiranju privremenog veća za Beograd, a da nakon toga teku rokovi u kojima treba da donese odluku o raspisivanju izbora u glavnom radu. 

"Ne mogu da kažem kada će nadležno ministarstvo (Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave) dati preporuku vladi i kada će ona održati sednicu i raspustiti Skupštinu grada, a zatim i imenovati privremeni organ. To nije u mojim rukama. Tek kada vlada bude donela odluku počinju da teku rokovi koje ja imam kao predsednik Skupštine", rekao je Stefanović.

Ðilas je ranije danas kazao da se stvorila zabuna oko toga da će on u tehničkom mandatu biti do sutra, ističući da će se 24. oktobra, formalno ispuniti preduslov da u prestonici budu uvedene privremene mere.

Na pitanje da li će Demokratska stranka, čiji je lider, pristati da se u privremenom veću izaberu članovi po formuli "dva plus jedan plus jedan plus jedan" i da li je za njih to prihvatljivo, on je rekao da nikakvu ponudu još nisu dobili i da će o tome odlučiti gradski odbor stranke.

Njegov stranački kolega i odbornik DS u Skupštini grada Božidar Ðelić ukazao je da se neposredno pred uvođenje prinudne uprave u Beogradu ne zna ko će zameniti dosadašnjeg gradonačelnika i njegov stručni tim, iako su oni koji su smenili Dragana Ðilasa tvrdili da će to učiniti za tri dana.

"Jedino što pouzdano znamo jeste da se ništa ne zna. Oni koji su smenili gradonačelnika tvrdili su tada da će imati za tri dana ime gradonačelnika i tima stručnih ljudi, ali od toga se ništa nije dogodilo. Ovo je prvi put da se Beograd uvodi u vanredno stanje što nas svakako zabrinjava i nije dobro ni za Srbiju", rekao je Ðelić Tanjugu.

S druge strane, šef odborničke grupe SNS u Skupštini Beograda Aleksandar Jovičić, tvrdi da će Vlada Srbije izabrati kvalitetan tim i poručuje Beograđani nemaju razloga za brigu zbog uvođenja privremenog organa.

Kaže da ko god bude bio izabran, da će pošteno i odgovorno raditi svoj posao u interesu Beograđana i pokušati na sve sve načine da unapredi rad u daljem periodu.

"U ovom trenutku ne znam ko će biti članovi i iz kojih stranaka, ali ne sumnjam u nameru Vlade Srbije da to budu ljudi koji mogu ponuditi jedan novi koncept ekonomske i i socijalne politike u glavnom gradu", zaključio je Jovičić.

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović poručila je da će izbori u Beogradu biti održani za nekoliko meseci, navodeći da se radi na tome kako će izgledati privremeno veće u glavnom gradu, kako bi grad funkcionisao dok se ne raspišu izbori.

Da će tim koji vodi Beograd ostati na vlasti još neki dan tvrdi i član Gradskog veća Nikola Nikodijević, iz Socijalističke partije Srbije.

"Svi organi koji su u tehničkom mandatu, odnosno gradonačelnik i gradsko veće, ostaju da rade do imenovanja privremenog organa", rekao je Nikodijević za Tanjug i pojasnio predstojeću proceduru.

Na pitanje da li su socijalisti razgovarali sa SNS o formiranju privremenog organa, Nikodijevića kaže da će o njegovom sastavu razgovarati kada se stranke izjasne da li žele da u njemu imaju članove.

Skupština grada Beograda, na sednici 24. septembra razrešila je gradonačelnika Begrada Dragana Ðilasa, lidera DS.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada uskoro o timu za Beograd

Izvor: RTV Pink, 23.Okt.2013

Stevanović: Nema roka za uvođenje privremenog organa. . . Iako Zakon o lokalnoj samoupravi ne predviđa rok do kog treba izabrati privremeni organ nakon razrešenja gradonačelnika Beograda, iz Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave poručuju da će to biti učinjeno u najkraćem roku,...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.