Ministar za rad Zoran Ðorđević i ambasador Francuske obišli su radove na rekonstrukciji Spomenika zahvalnosti Francuskoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2018, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar za rad Zoran Ðorđević i ambasador Francuske obišli su radove na rekonstrukciji Spomenika zahvalnosti Francuskoj

Simbola prijateljstva Francuske i Srbije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorjdević i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini obišli su danas radove na rekonstrukciji Spomenika zahvalnosti Francuskoj, simbola prijateljstva Francuske i Srbije.

Pročitajte i:

Obnova spomenika na Kalemegdanu, koja je počela polovinom marta, jedan je od događaja u obeležavanju stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Njegova restauracija i sanacija zajednički je poduhvat srpske i francuske vlade, a projekat rekonstrukcije je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Ambasador Mondoloni je istakao da je Francuska zahvalna što joj je podignut spomenik na najlepšem mestu, u najlespsem parku u Beogradu.

- Naše prisustvo danas ovde svedoči o angažovanju vlada Srbije i Francuske na dostojanstvenom obeležavanju stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata -  rekao je Mondoloni novinarima.

Kako je rekao, tokom tog strašnog sukoba srpski i francuski vojnici pokazali su izuzetnu hrabrost, a na nama je da na dostojanstven način obeležimo vek od završetka rata.

- U ono doba smo zajedno slavili oslobađanje, a sada zajedno radimo na bezbednosti u Evropi. To je poruka koju treba da prenesemo stanovništvu i mladima naših zemalja - rekao je Mondoloni.

Ministar za rad istakao je da Srbija za obnovu spomenika izdvaja 22 miliona dinara, a Francuska 200.000 evra i dodao da to govori o ozbiljnosti same restauracije skulpture, koja je važna jer pokazuje prijateljstvo i bratstvo dva naroda, koja su u Prvom svetskom ratu bila zajedno i na strani pobednika.

Podsetio je da se ideja rodila prilikom posete visoke delegacije Francuske, kada je predsednik Srbije inicirao i obećao da će skulptura biti potpuno renovirana.

- Beograd treba čuva spomenike koje ima i da se odnosi prema njima, kao što ste ophodimo prema ovom spomeniku na Kalemegdanu, jer je to blago naše zemlje i pokazuje koliko smo narod koji je bogat istorijom. I na ovaj način približavamo mlađim generacijama ono što zblizava naše narode - rekao je Ðorđević.

Prethodno su ministar i ambasador posetili Francusko vojničko groblje gde su položili vence kod spomenika palim francuskim vojnicima u Prvom svetskom ratu i obišli Vojni muzej na Kalemegdanu.

Inače, postament Spomenika nakon restauracije i sanacije biće od italijanskog kamena "bela karera".

Posebno se restaurira bronzana figura, koja je takođe bila u lošem stanju, a posebno kameni postament.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj Ivana Meštrovića otkriven je 11. novembra 1930. u znak zahvalnosti za podršku koju je Francuska pružila Srbiji tokom Prvog svetskog rata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.