Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milivojević: Odnosi s Francuskom na najnižem mogućem nivou

Zbog odluke francuskog suda da ne izruči Srbiji bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja Vlada priprema niz bilateralnih mera, potvrđeno je za N1. Jedna podrazumeva zabranu putovanja u Francusku svim zvaničnicima na tri meseca. Kakve bi mogle biti posledice takvih odluka i kada je realno očekivati normalizaciju odnosa dve zemlje?

Izvor: N1

Protestna nota Francuskoj i poziv srpskom ambasadoru na konsultacije bile su prve reakcije nezadovoljstva zbog, kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << političke odluke francuskog suda. Predsednik vlade tada je rekao da o prekidu diplomatskih odnosa ne razmišlja.

„Ovo je dakle najviši stepen našeg suprotstavljanja, našeg protesta, upravo pred otkazivazivanje gostoprimstva francuskom ambasadoru“, kazao je premijer Aleksandar Vučić 27.aprila.

Naredna mera mogla bi da bude obustava putovanja državnih zvaničnika u Francusku naredna tri meseca. Prema rečima ministra Aleksandra Vulina odluka suda u Kolmaru ne može proći bez posledica: „Mi ćemo imati niz bilateralnih mera koje će staviti do znanja da je Srbija veoma nezadovoljna i da shodno tome naši odnosi ne mogu da budu kakvi su bili pre nego što je odneta ovakva politička odluka“.

U Francuskoj je granica između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti jasna, kaže za N1 kolumnistkinja lista Danas Safeta Biševac, i napominje da iako ima prava da se ljuti Srbija mora imati u vidu dugoročne ekonomske i političke posledice.

 „U Francuskoj se političari ne mešaju u odluke sudova, za razliku od Srbije. Francuska znači nije Srbija. Može Srbija da se buni, ali mora da shvati da tim protestnim notama Srbija neće moći da utiču ni na francusku politiku ni na neku buduću odluku nekog suda u Evropi“, kaže Safeta Biševac, kolumnistkinja lista Danas.

Osim zbog odluke suda Vlada Srbije nezadovoljna je i odnosom s francuskom vladom socijalista, kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević, uz konstataciju da je suspenzija kontakata neuobičajena i drastična mera.

„Mi ne možemo govoriti da će to uticati da ti odnosi budu normalni kao što su bili sada. Oni su sad spušteni na najniži mogući nivo. Posle ovoga može da sledi samo prekid diplomatskih odnosa. Prema tome, šta možemo očekivati u budućnosti? To je prvo da se odnosi dovedu u normalu, da se naš ambasador vrati tamo i da onda počne dijalog kako bi se sanirale posledice ovoga“, kaže Milivojević.

Tako nešto moguće je nakon drugog kruga predsedničkih izbora i parlamentarnih izbora u junu u Francuskoj kada će, očekuje Milivojević, biti formirana nova vlada koju neće voditi socijalisti.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Posledice oslobađanja Haradinja na odnos sa Francuskom

Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2017

Kakve bi mogle biti posledice odluke Vlade da zabrani putovanja u Francusku svim zvaničicima na tri meseca i kada je realno očekivati normalizaciju odnosa dve zemlje?..: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.