Milioni života majki i prevremeno rođenih beba mogu se spasiti uz odgovarajuću negu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milioni života majki i prevremeno rođenih beba mogu se spasiti uz odgovarajuću negu

Skoro 30 miliona beba rodi se pre vremena, previše su sitne ili se razbole svake godine i potrebna im je specijalistička njega da prežive, navodi se u novom izveštaju globalne koalicije koja uključuje UNICEF i Svetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

"Kada je reč o bebama i njihovim majkama, prava nega u pravo vreme na pravom mestu može biti od odlučujućeg značaja. Ipak, milioni sitnih i bolesnih beba i žena umiru svake godine iz prostog razloga što ne primaju kvalitetnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdravstvenu negu koja je njihovo pravo i naša je kolektivna odgovornost", izjavio je Omar Abdi, zamenik izvršnog direktora UNICEF-a.

Izveštaj, naslovljen kao "Opstanak i uspeh: transformisanje nege za svako sitno i bolesno novorođenče", ustanovio je da je među tek rođenim bebama većinu njih koje su u riziku od smrti i hendikepa među onima koje pate od komplikacija preranog rođenja, povreda mozga prilikom rođenja, teških bakterijskih infekcija i žutice, od kongenitalnih uslova. Osim toga, finansijski i psihološki efekti po njihove porodice imaju pogubne posledice po njihov spoznajni, jezički i emotivni razvoj.

Bez specijalizovanog tretmana, brojna novorođenčad iz rizičnih kategorija neće preživeti prvi mesec života, navodi se u izveštaju. U 2017. godini, oko 2,5 miliona novorođenih beba je umrlo, od kojih većina od uzroka koji su se mogli sprečiti. Skoro dve trećine beba koje preminu rođene su pre vremena. Čak i u slučaju da prežive, te bebe se suočavaju s hroničnim bolestima ili s problemima u razvoju. Pored toga, oko milion sitnih i bolesnih novorođenih beba prežive s dugotrajnim hendikepom.

Uz odgovarajuću negu, te bebe mogu živeti bez većih komplikacija. Izveštaj pokazuje da do 2030. godine u 81 zemlji životi 2.9 miliona žena i beba mogu biti spašeni, navodi se u izveštaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.