Mijatović: Dobar zakon o autorskim pravima sudovi ne poštuju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2019, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mijatović: Dobar zakon o autorskim pravima sudovi ne poštuju

Situacija u oblasti autorskih prava u Srbiji više je nego loša, a za to nije kriv zakon već sudovi koji ga ne poštuju, rečeno je danas u Narodnoj biblioteci Srbije na skupu povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava na kome je upozoreno da je upravo zbog takvog stanja i jedan veliki glumac poput Miodraga Petrovića Čkalje živeo u bedi.

"Imamo dobar zakon ali ga ne poštuju, poštuje ga Vlada i Ministarstvo kulture ali ne i sud. Kad dođete do suda došli ste do zida", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je advokat Dušan Mijatović i tu činjenicu ocenio kao šokantnu.

Prema njegovim rečima, situjeacija na polju zaštite aturoskih prava u Srbiji je užasna.

Naveo je da je danas od nadležnih zatražio podatke o broju predmeta koji se vode zbog povrede atuorskih prava, koliko je presuda doneto i koliko u korist oštećenih, ali i koje sudije se time bave.

"Verujem da će činjenice pokazati da je 80 odsto predmeta odbijeno", kazao je on i upozorio da su sudijama nebitne i prepruke Zavoda za zaštitu intelektualne svojine.

On je izrazio žaljenje i što sudovi otvoreno staju na stranu medija i "vlasnika fotokopirnica".

Savetnik u Ministarstvu kulture Mladen Vesković izjavio je da se Ministarstvo ne bavi povredama autorskih prava, iako mnogi smatraju da mu je to u nadležnosti. Dodao je da je taj problem u domenu građanske prarnice, a kao jako dobro ocenio je to što Ministarstvo vodi računa o autorskim pravima kada se radi o konkursima, dodeli sredstava, ...

Prevodilac Miloš Konstatinović podsetio je da je SOKOJ bio pionir u naplati autorskih prava koje je autorima omogućavalo golo preživljavanje, da nije tako mnogi bi, kako je dodao, umrli u bedi kao Čkalja, iako su se njegove serije danonoćno reprizirale.

Po rečima Konstatinovića, stanje autorskih prava je lošije što je zemlja manja. Kao dobro ocenio je to što je zakon koji imamo u skladu sa evropskim.

Položaj autora je ugožen tim više što je mentalitetu mnogih u Srbiji ali i šire, leži parola da sve mora da bude džabe.

Moderator skupa Beba Stanković podsetila je da problemi zlouptrebe autorskih prava datiraju još iz 2 veka, a da je reč plagijat nastala u 4 veku pre nove era.

Kao razlog za organizovanje skupa ona je navela upravo tu činjenicu da se autorskim pravima u Srbiji ne posvećuje dovoljno pažnje.

Direktor kragujevačke biblioteke "Vuk Karadžić" Mirko Demić govorio je o problemima autorskih prava za prikupljanje zavičajne zaostavštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.