Mihajlovićeva: Srbija je vojno neutralna, a politički nije

Izvor: B92, 17.Jul.2017, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlovićeva: Srbija je vojno neutralna, a politički nije

Beograd -- Srbija je suviše mala država da bi sebi mogla da dozvoli bilo kakvu neravnotežu u odnosima savelikim silama, izjavila potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

"Mislim da to svaka velika sila i razume. Nama su jednako važni i Rusija i Kina i Amerika i EU i za sada mi se čini da je naša politika u tom smislu vrlo jasna i važno je da smo mi otvoreni partneri, partneri sa svim državama", rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mihajlovićeva, odgovarajući na pitanja da li se na Srbiju vrše pritisci iz Rusije, SAD i EU.

Kako kaže, kod nas nema "uvijenih, niti nekakvih drugačijih misli, mi idemo ka EU, ali nema nijednog razloga da nemamo sporazume i da ne razvijamo odnose sa Rusijom i drugim državama".

"Isto tako nema nijednog razloga da ne pravimo dobar ambijent i da nema mnogo američkih kompanija u Srbiji. Ne samo da nema razloga, već mi i radimo na tome, evo, bili smo sad u Trstu i povezujemo Srbiju i region sa svim zemljama EU.

Ministarka građevinarstva je dodala da Srbija korak po korak usaglašava svoju politiku i podsetila je da je u prethodnom periodu bila primetna velika aktivnost bivšeg premijera i sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića na tom polju.

"Mislim da je to za nas samo velika korist, a nikako šteta", naglasila je ona. Mihajlovićeva je dodala da se kroz projekte koje Srbija realizuje vide odnosi i naše zemlje prema Rusiji i naše zemlje prema SAD, kao i EU.

"U jednom trenutku u pitanju ste rekli 'da se natera Srbija da krene ka EU', da budemo potpuno jasni, Srbija jeste vojno neutralna, ali Srbija nije politički neutralna, pošto se naša zemlja opredelila da ide u EU i poštuje evropske standarde. Sve što radimo u svakom resoru jeste upravo dostizanje evropskih standarda", naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se i železnički projekti koji se rade zajedno sa Rusijom sprovode u skladu sa evropskim standardima

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Srbija nije politički neutralna

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jul.2017

Srbija je suviše mala država da bi sebi mogla da dozvoli bilo kakvu neravnotežu u odnosima sa velikim silama, izjavila potpredsednica vlade Zorana Mihajlović...- Mislim da to svaka velika sila i razume. Nama su jednako važni i Rusija i Kina i Amerika i EU i za sada mi se čini da je naša politika...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.