Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jun.2019, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović najavila donošenje novog zakona o rodnoj ravnopravnosti

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je danas s direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzanom Paunović o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW konvencija), u kojoj za Srbiju ima 28 preporuka, saopšteno je posle sastanka.

Mihajlović je zahvalila Kancelariji za ljudska i manjinska prava na svemu što rade u toj oblasti, istakavši da je zajednički cilj borba za društvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kojem niko ne trpi diskriminaciju, saopštilo je Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

"Razgovarale smo kako da zajedničkim aktivnostima doprinesemo realizaciji preporuka CEDAW komiteta i šta je potrebno da učinimo da se diskriminacija u društvu smanji. Važno je da u ceo proces uključimo i organizacije civilnog društva i da zajedničkim naporima menjamo tradicionalne pristupe i razmišljanja" o rodnoj ravnopravnosti, rekla je ona.

Istakla je da je Komitet prepoznao mnoge rezultate koje je država postigla, pre svega u institucionalnom i zakonodavnom okviru, ali da je neophodno dodatno uložiti napore kako bi se cilj postigao.

"Čeka nas donošenje novog zakona o rodnoj ravnopravnosti, veoma važnog u ovoj oblasti. Takođe, uloga medija prepoznata je kao značajna, da budu više uključeni u ovu zajedničku borbu, i pre nego što se diskriminacija desi", rekla je ona.

Mihajlović je dodala i da je rodna ravnopravnost prepoznata i u izveštaju Evropske komisije, kako kroz rad Koordinacionog tela, tako i kroz Indeks rodne ravnopravnosti, s obzirom na to da je Srbija jedina zemlja van EU koja je uvela te evropske standarde.

Suzana Paunović je istakla da je Srbija dobila 28 preporuka CEDAW komiteta koje treba da realizuje do 2021. godine.

"Danas sam ih uručila potpredsednici Vlade, jer samo zajedno, uključujući sve resore izvršne vlasti, ali i jedinice lokalne samouprave i civilni sektor, možemo uspešno završiti posao. Saglasile smo se da je ključ dobra intersektorska saradnja. Preporuke ćemo uputiti i Narodnoj skupštini i biće prevedene na sve manjinske jezike", rekla je ona.

Paunović je objasnila da se ključne preporuke CEDAW komiteta odnose na prevenciju i zaštitu od diskriminacije, posebno kod višestruko diskriminisanih grupa žena.

"Akcenat je stavljen i na položaj žena na selu, nastavak ekonomskog osnaživanja žena, dodatnim istraživanjima i poboljšanju statistike. Na najvećem broju preporuka država već radi, nismo dobili kritike, već je ukazano na to da pojačamo napore i da nas ohrabruju u dostizanju ciljeva", rekla je ona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.