Mihajlović: Vodostaj Dunava kriv za kašnjenje radova na Žeželjevom mostu

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Sep.2017, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Vodostaj Dunava kriv za kašnjenje radova na Žeželjevom mostu

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Novom Sadu da spajanje lukova Žeželjevog mosta ne kasni zbog problema na gradilištu već zbog vodostaja Dunava.

Mihajlovićeva je tokom prethodne posete Novom Sadu najavila da će lukovi na tom mostu srušenom tokom NATO bombardovanja 1999. godine, biti spojeni tokom avgusta, a kako je danas rekao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović radovi kasne tri do pet nedelja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
"Nije u pitanju problem niti greška izvođača, već vodostaj Dunava, da li mogu pri takvom vodostaju da se navlače lukovi. Zato smo pomerili trenutak, jer nismo mogli da utičemo na vodostaj", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je kazala da je gradilište živo, da na njemu radi 180 ljudi.

Prema njenim rečima, most je bitan i zbog važnog Koridora 10, kao i zbog železničke pruge Beograd-Budimpešta, a biće pomoć u prevozu i robe i ljudi.

Železnički saobraćaj preko mosta biće otvoren u januaru, a na proleće će početi izgradnja pristupnih saoraćajnica, dodala je ona.

"Dobro je što na ovom mostu može da se radi zimi i leti. Projekat predugo traje, on je simbol jednog prošlog vremena i problema s početka projekta, ali i buduće moderne Srbije", rekla je.

Mihajlovićeva je dodala da je izdata dozvola za deonicu pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, te da će biti finansirana iz ruskog kredita.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da nije zadovoljan dinamikom radova na mostu, ali da postoje značajni napori izođača da se sve prepreke prevaziđu.

U tehničkom smislu jedan luk polako klizi ka centralnom stubu, a početkom oktobra bi trebalo da krene i sa druge strane, rekao je Mirović. On je dodao da je u pitanju kašnjenje od tri do pet nedelja.

"Ostala nam je trka s vremenom i strpljenjem Novosađana ali problema više nema, želimo da izađemo iz starih i uđemo u nove projekte, a za nekoliko nedelja Dunav će biti premošten", rekao je Mirović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.