Mihajlović: Povećati udeo rudarstva u BDP-u na 3,5 do 4 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2021, 14:00

Mihajlović: Povećati udeo rudarstva u BDP-u na 3,5 do 4 odsto

Udeo rudarstva u BDP je 1,9 odsto, a plan je da u naredne tri godine iznosi 3,5 do četiri odsto, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i navela da u razvoju rudarstva veliki značaj ima Geološki zavod Srbije.

Mihajlovićeva je posle sastanka sa predstavnicima Geološkog zavoda Srbije, novinarima rekla da je za razvoj rudarstva važno da Zavod bude ne samo prepoznatljiv, nego da dobije svoje pravo mesto koje zaslužuje.

"Imali smo jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od najvažnijih sastanka od kada je Ministarstvo dobilo svoje novo rukovodstvo, od kraja oktobra. Nema razvoja rudarstva, nema napretka u tom smislu ukoliko Zavod ne bude ne samo prepoznatljiv, nego ne dobije svoje pravo mesto koje zaslužuje", kaže Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da nema povećanja udela rudarstva u BDP-u ukoliko Zavod ne pokaže svo svoje znanje sa kojim raspolažu i ukoliko Ministarstvo i država ne stanu iza Zavoda.

"Zavod jeste budžetska institucija, ali svi zajedno moramo da učinimo mnogo više da kroz izmene zakona dobije pravo mesto u oblasti rudarstva", navela je Mihajlovićeva.

Prva i najvažnija stvar, naglasila je ministarka, jeste da se naprave jasni kriterijumi kako se uopšte danas u Srbiji i šta se u Srbiji radi po pitanju istražnih prava.

"U tom smislu nam je uloga Zavoda jako značajna i želimo da ih vidimo na svim važnim, velikim projektima na kojima država radi kako rudarskim i energetskim tako i u drugim infrastrukturnim, transportnim projektima", rekla je Mihajlovićeva.

Bez Zavoda, kaže, nije moguće funkcionisati i napraviti prave rezultate i zato će se, dodaje, kroz zakon učiniti sve da Zavod bude jako prepoznatljiv.

"Puno je problema u smislu finansija. Ljudi koji rade u Zavodu daju svoj maksimum, mi želimo da kao država pomognemo da taj maksimum bude još bolji i kvalitetniji nego što je bio do sada", poručila je Mihajlovićeva.

Povećanje udela rudarstva u BDP-u nije moguće bez Zavoda, kaže ministarka i navodi da očekuje nastavak i mnogo više zajedničkog rada na svim projektima, te da će Ministarstvo podržati njihov rad.

"Sigurna sam da možemo da popravimo stvari i da Zavod bude nezaobilazna tačka za svakoga ko želi da se bavi bilo kakvom vrstom poslova u oblasti rudarstva", rekla je Mihajlovićeva.

Direktor Geološkog zavoda Srbije Dragoman Rabrenović zahvalio je potpredsednici Vlade i njenom timu na sastanku, i istakao da je danas pokrenuto nekoliko važnih pitanja, uključujući izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima i veću prepoznatljivost Geološkog zavoda Srbije.

"Zavod ima kapacitete, pogotovu iz ranijih perioda kada je bio moćna institucija koja je radila u više od 40 zemalja Evrope i Afrike. I danas možemo mnogo uraditi da doprinesemo razvoju Srbije", naveo je Rabrenović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: "Povećati udeo RUDARSTVA na 4 odsto BDP"

Izvor: Blic, 18.Jan.2021

Udeo rudarstva u BDP je 1,9 odsto, a plan je da u naredne tri godine iznosi 3,5 do četiri odsto, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i navela da u razvoju rudarstva veliki značaj ima Geološki zavod Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.