Mihajlovićeva: Nema odluke o litijumu bez studije i referenduma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 11:36

Mihajlovićeva: Nema odluke o litijumu bez studije i referenduma

Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Vlada Srbije jasno rekla da se neće donositi nikakve odluke o istraživanju i eksplaticiji litijuma i jadarita, dok se ne uradi studija o proceni uticaju na životnu sredinu i dok se ne izvrši referendum o tom pitanju.

Zamoljena da prokomentariše pisanje pojedinih medija da će "Rio Tinto" otvoriti rudnik litijuma u okolini Loznice odmah po završetku izbora, Mihajlovićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je istakla da ne postoji nikakav ugovor Vlade sa Rio Tinton, niti bilo kakva odluka.

"Oni koji to govore su lažni zaštitnici životne sredine. To su političari koji pokušavaju da se dokopaju funkcija. Mislim na 'Dveri', 'Zavetnike', 'Ćutu' i sve one koji podbunjuju narod, pre svega onaj u Mačvi", poručila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da narod treba da bude svestan da je pitanje litijuma globalno pitanje.

"To nije samo pitanje da li se nama sviđa ili ne sviđa to što imamo litijum. Srbija je jedina zemlja u svetu koja ima mineral jadarit, bogata je litijumom, bakrom, zlatom i antimonom. To su kritični minerali za budući razvoj ne samo Srbije, već i celog sveta", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da ako to budemo mogli da eksploatišemo kako treba u skladu sa evropskim i svetskim standardima, onda ćemo, ukoliko se narod na referendumu složi, to i raditi.

"Ako ne budemo mogli onda i nećemo, ali dozvolite da struka kaže sve informacije", poručila je ministarka energetike.

Ona je dodala da joj situacija sa Rio Tintom liči na situaciju od pre 140 godina kada je Milan Obrenović pokrenuo izgradnju pruge Beograd-Niš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Odluka o Jadru posle studije o uticaju na životnu sredinu i referenduma

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Okt.2021

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država nikakvu odluku o realizaciji projekta "Jadar" koji sprovodi kompanija Rio Tinto u okolini Loznice neće doneti dok se ne završe sve studije o uticaju na životnu sredinu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

"Ne mogu laici da teraju strane investitore iz Srbije"

Izvor: B92, 27.Okt.2021

Rade Basta, direktor JP "Beogradske elektrane" podržao je odluku Vlade Srbije, Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike koji su odlučili da neće donositi odluke o istraživanju i eksploataciji litijuma i jadarita dok ne bude urađena studija...

Nastavak na B92...

Boško Obradović i Duško Кuzović: Ministarka Zorana Mihajlović lobira za Rio Tinto

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2021, 11:26

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović "otvoreno laže" i "svesno prećutkuje činjenice" u vezi sa eksploatacijom litijuma u okolini Loznice i lobira za kompaniju "Rio Tinto", saopštili su danas predsednika Srpskog pokreta Dveri Boško Obradovići i profesor Duško Кuzović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.