Mihajlo Sporić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlo Sporić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Beograd -- Mihajlo Sporić, jedan od najboljih mladih fizičara u svetu, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Prethodno je u Matematičkoj gimnaziji, čiji svi profesori kažu da nikada nisu imali boljeg učenika, održana komemoracija kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Sporić, koji je studirao na Kembridžu, izgubio je u 22. godini jedinu bitku - bitku s bolešću, zbog čega je njegova porodica zamolila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se, umesto cveća, novac donira NURDOR-u, Fondaciji za decu obolelu od raka.

Stefan Ðorđević je opraštajući se od druga rekao da je Mihajlo bio ponos svih, da je bio jedinstven i neponovljiv i da ništa uz njega i njegove savete nije izgledalo nerešivo.

"Za tebe nisu postojale granice", rekao je Stefan i podsetio da je Mihajlo bio drug na koga je svako mogao da se osloni, koji je sve koji su se družili s njim učinio boljim.

Sporić je, kako je dodao, pored neizmernog talenta i ljubavi prema fizici, bio mnogo više od osobe koju je interesovala samo nauka, voleo je i tenis i putovanja i druženja, trčao je maraton i svirao klavir.

Plenio je osmehom, razumevanjem, lakoćom i životnom radošću.

Bio je nosilac Vukove diplome i Svetosavske nagrade.

Osvojio je brojne nagrade u Srbiji i svetu i najvažniju – zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine. Proglašen je i za Mladog heroja Srbije.

Najavljeno je da će se po njemu zvati nagrada srednjoškolcima koji su postigli najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike.

U znak žalosti zbog smrti mladog fizičara i svog stipendiste Kemrbidž, jedan od najboljih univerziteta na svetu, bio je progasio tri dana žalosti.

Mihajlo je bitku s bolešću izgubio 10. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.