Migranti na granici s HR; u Bihaću traže vanredno stanje

Izvor: B92, 22.Okt.2018, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti na granici s HR; u Bihaću traže vanredno stanje

Migrantske porodice s decom koje su napustile privremeni smeštaj u hotelu u Cazinu nalaze se kod graničnog prelaza Izačić u Bihaću na granici BiH sa Hrvatskom.

Oni nameravaju da pređu granicu, dok u Bihaću demonstranti traže proglašenje vanrednog stanja zbog migranata.

Iz MUP Unsko-sanskog kantona (USK) sarajevskom portalu klix.ba večeras su potvrdili da se stotinak porodica sa decom nalazi u naselju Izačić i da nastavljaju put prema graničnom prelazu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Petnaestak ih je odustalo i vratili su se nazad, dok se grupi pridužila i jedna grupa iz Đačkog doma u Bihaću. Otprilike ih je stotinak nastavilo put prema Izačiću. Policijske patrole su i dalje u njihovoj pratnji, pratimo situaciju i videtćemo kako se stvari dalje odvijati", kazali su iz MUP USK.

Portal saznaje da se migranti trenutno odmaraju u naselju Izačić, a u njihovoj pratnji su zaposleni Doma zdravlja Bihać, Crvenog krsta i policije.

Navodi se da se na terenu nalazi veliki broj dece koja su vidno iscprljena celodnevnim pešačenjem, kao i da im lokalni građani donose hranu i tople napitke i razgovaraju sa njima. Migranti ne nameravaju da odustanu i planiraju da odu do graničnog prijelaza, iako su svesni da neće moći da pređu granicu.

Portal navodi i da su se večeras na Gradskom trgu u Bihaću okupili građani tražeći od nadležnih vlasti da hitno počnu da rešavaju migrantsku krizu sa kojom se Bihać već mesecima bori i započnu izmeštanje migranata iz urbanih gradskih zona.

Navodi se da su sa skupa poslate poruke u kojima je od Ministarstva bezbednosti BiH zatraženo proglašavanje vanrednog stanja u Bihaću, urgentno postizanje dogovora o budućoj lokaciji migrantskog kampa van grada i izmeštanje migranata iz urbanih gradskih zona. Građani su od nadležnih agencija zatražili da i migrantima omoguće humaniji tretman, iskazavši da je stanje u kojem trenutno borave u Bihaću ispod svakog ljudskog dostojanstva.

"Naši protesti nisu usmereni protiv migranata, već prema nadležnim institucijama koje trebaju da rešavaju ovaj problem", poručio je organizator protesta Sejo Ramić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.