Mi imamo verovatno najbolji odnos između zajednice i policije u odnosu na bilo koju jurisdikciju širom sveta

Izvor: B92, 03.Jun.2020, 13:13

"Mi imamo verovatno najbolji odnos između zajednice i policije u odnosu na bilo koju jurisdikciju širom sveta"

Australijska policija odbacila je danas poređenje sa SAD nakon što je tinejdžer, pripadnik australijskih starosedelaca, povređen tokom hapšenja u Sidneju.

Protiv policajca Novog Južnog Velsa vodi se unutrašnja istraga nakon što je 16-godišnjaku stavio ruke iza leđa, a zatim ga udario po nogama u ponedeljak, preneo je AP.

Na društvenim mrežama pojavio se video-snimak toga kako tinejdžer pada licem prvo na zemlju.

Policija je saopštila da se policajac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalazio u predgrađu Suri Hils kada je počeo razgovor sa tinejdžerom i četvoricom njegovih drugova.

Na snimku se vidi kako tinejdžer preti da će polomiti vilicu policajcu, a odgovor policajca je bio da ga uhapsi.

"Mi imamo verovatno najbolji odnos između zajednice i policije u odnosu na bilo koju jurisdikciju širom sveta", rekao je novinarima ministar policije Dejvid Eliot.

Prema njegovim rečima, odgovor policajca nije bio neizazvan.

"Ovde je važna poruka da Sidnej nije Minesota''', naveo je Eliot, osvrnuvši se na smrt Džordža Flojda.

"Ono što se desilo u Sjedinjenim Američkim Državama nije ono što se dogodilo ovde'', istakao je on.

Eliot je odbacio tvrdnje da australijska policija ima slične probleme koji postoje u SAD.

Međutim, premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Berežiklijan izjavila je da je hapšenje tinejdžera pokrenulo pitanja o rasnim odnosima u Australiji.

"Mislim da je ono što većina Australijanaca smatra da nam predstoji još dug put u našoj zemlji", izjavila je Berežiklijanova govoreći o video-snimku.

"Mislim da je ono što se dogodilo u SAD dobar poziv za buđenje za sve nas i mislim da nam se srca slamaju oko onoga što se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama i sigurno moramo da obezbedimo da učinimo ono što možemo u našoj državi da bismo zaštitili sve naše građane", dodala je ona.

Australijski starosedeoci čine dva odsto australijske populacije, ali u isto vreme 27 odsto populacije u zatvorima.

Oni imaju veću stopu smrtnosti odojčadi, kraći životni vek i niži stepen obrazovanja i zaposlenosti od ostalih Australijanaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.