Mesečeva istorija kompleksnija - devet slojeva ispod površine

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Mar.2015, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesečeva istorija kompleksnija - devet slojeva ispod površine

Mesec ima daleko kompleksniju geološku istoriju nego što se doskora mislilo - postoji najmanje devet slojeva ispod mesečeve površine, otkriva radar za detekciju podzemnih infrastruktura prvog kineskog mesečevog rovera Jutua.

Naime, postoji najmanje devet slojeva ispod mesečeve površine, a istraživači veruju da su nastali pod dejstvom drevne lave koja se mešala sa lunarnim tlom, regolitom, rastresitim materijalom nastalim od stena.

Kineska letilica Čang-3 spustila >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se na Mesec u decembru 2013. zajedno sa malim lunohodom Jutuom, ili "Zecom od žada", čiji je zadatak da proučava mesečevo tle.

Nakon šetnje u dužini od 114 metara po površini Meseca, Jutu se zaustavio blizu jednog kratera, u oblasti pod nazivom Mare Imbrium.

Za razliku od mesta na koja su od 1969. do 1972. sletale NASA misije Apolo i drugih lokacija koje su pohodili lenderi iz sovjetske ere, ta oblast je mlađa i poseduje kompleksnu površinsku strukturu, naveo je Long Siao, istraživač sa Kineskog Univerziteta geonauka u Vuhanu, u članku objavljenom u časopisu Science.

"Mesečeva geološka istorija je daleko kompleksnija nego što smo pretpostavljali", istakao je kineski naučnik.

Prvi podaci ukazuju da su erupcije lave najmanje pet puta prekrivale Imbriumsku dolinu, formirajući slojeve bazalnte stene u dubini od oko jednog kilometara.

Jutuov radar je detektovao pet slojeva lave u gornjih 400 metara mesecevog tla.

"Vrlo je verovatno da je bilo nekoliko vulkanskih erupcija čija je lava prekrila dolinu na većim dubinama", kazao je Siao, dodajući da su dobijeni rezultati prvi detaljni podaci o mesečevoj površini.

"Tokom misija Apolo, regolit je bušen na svega tri metara dubine", podsetio je Siao.

"Slojevite strukture nam govore da su kasnije vulkanske aktivnosti bile različitog tipa. To takođe znači da su promenljivi elementi znatno uticali na završnu fazu istorije našeg meseca", zaključio je kineski istraživač.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesečeva istorija kompleksnija-devet slojeva ispod površine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2015, 09:14

Mesec ima daleko kompleksniju geološku istoriju nego što se doskora mislilo - postoji najmanje devet slojeva ispod mesečeve površine, otkriva radar za detekciju podzemnih infrastruktura prvog kineskog mesečevog rovera Jutua...Naime, postoji najmanje devet slojeva ispod mesečeve površine, a istraživači...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.