Mere štednje dominiraju budžetima balkanskih zemalja za 2013

Izvor: Southeast European Times, 08.Dec.2012, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere štednje dominiraju budžetima balkanskih zemalja za 2013

Štednja i novi zajmovi deo su budžetskih mera balkanskih država za 2013. godinu, u cilju smanjenja stranog duga.

08/12/2012

Dražen Remiković za Southeast European Times -- 8.12.2012.

U pokušaju da ispune obaveze vezane za sve veći strani dug i da ostanu na površini u pogledu tekuće globalne ekonomske krize, više balkanskih zemalja pravi svoje budžete za 2013. godinu uz oštre mere štednje.

Preko 7.000 nastavnika i policajaca u Banja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Luci protestvovalo je prošlog meseca zbog planiranog smanjenja plata za 10 odsto u javnom sektoru, što je prvi veći protest proteklih godina vezan za smanjenje troškova Vlade Republike Srpske (RS).

„Vlada će morati da traži druge izvore finansiranja kako bi očuvala finansijsku stabilnost. To da se desi policajcima i radnicima? Neće moći. Ovaj put ćemo biti uporni do kraja“, rekao je Duško Jandrić, predsednik policijskog sindikata RS, u izjavi za SETimes.

Vlada RS izradila je budžet za 2013. u iznosu 990 miliona evra, što je povećanje od 7 odsto u odnosu na troškove za tekuću godinu.

„Naš glavni cilj je da održimo finansijsku stabilnost. Planiramo da smanjimo broj državnih agencija, a plate u javnom sektoru biće manje za 10 odsto. Cilj je da se uštedi ukupno oko 57 miliona evra. Te mere nisu popularne, ali će zagarantovati socijalnu stabilnost RS“, rekla je portparolka ministarstva finansija RS Vlatka Malidžan u izjavi za SETimes.

U novom budžetu vlada je izdvojila 6,5 miliona evra za zapošljavanje, u odnosu na ovogodišnjih 5 miliona evra. Ali, verske zajednice, koje su ove godine dobile 2,5 miliona evra, dobiće samo 150.000 evra 2013. godine.

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) ima sličnu ekonomsku strategiju za predstojeću godinu. Ona nastavlja svoju politiku vezanu za plate, kao i opciju raspuštanja nekih agencija.

„U budžetu za 2013. vlada je odredila prioritetne obaveze, kao što je izdvajanje fondova za popis stanovništva u FBiH i nabavka protivpožarnih aviona“, rekla je portparolka ministarstva finansija FBiH Ivana Raguz za SETimes.

Hrvatska se takođe suočava sa teškim ekonomskim vremenima. Pad BDP od 1,9 odsto u ovoj godini brine vladu, koja planira da poveća PDV u određenim kategorijama kako bi se zadovoljio budžet za 2013. godinu.

„Povećaćemo PDV za proizvode kao što su hleb i mleko na 5 odsto. Sledeće godine očekujemo ambiciozan rast BDP-a od 1,8 odsto i očekujemo da možemo da ga ostvarimo ako povećamo javne i privatne investicije“, rekao je hrvatski ministar finansija Slavko Linić medijima krajem novembra.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Banja Luci Goran Radivojac izjavio je da celokupna ekonomska politika može da se objasni u dve reči: štednja i pozajmljivanje.

„Javnost i dalje ne razume da ne štedimo da bismo proizvodili nešto sa uštedom. Štedimo da bismo vratili dugove. Ništa od ušteđenih sredstava neće ostati u našoj državi. Pred nama je teška godina i socijalni nemiri polako će ući u našu državu posle Nove godine. To nije samo slučaj u BiH, nego i u regionu i širom Evrope“, rekao je Radivojac za SETimes.

Građani su i dalje nezadovoljni merama.

„Zašto političari ne smanjuju svoje plate? Građani trpe zbog njihovih loših političkih odluka. Političari su sami odgovorni za loše finansijske uslove u zemlji“, rekla je ekonomista iz Banja Luke Snežana Stanković (45) za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.