Mektić: BiH je razvaljena država

Izvor: B92, 29.Avg.2017, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mektić: BiH je razvaljena država

Sarajevo -- Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorio da je Bosna i Hercegovina "razvaljena država" u kojoj nema vladavine prava.

Mektić je na konferenciji za novinare poručio da je to "stvarna dijagnoza" koju treba lečiti i da, ako se nešto ne promeni "najbliži smo jednom pravnom sunovratu i pravnoj propasti".

"Apelujem na sve segmente vlasti u državi, ovo je sve pri kraju što ja radim. Potrebno se ozbiljno pozabaviti vladavinom prava. Pravni sistem u BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propada i na neki način je već propao. BiH je razvaljena država jer ne postoji vladavina prava. Ja nemam nikakav lični interes, meni je stalo do pravde u ovoj državi, makar ja bio žrtva te vladavine prava", kazao je Mektić.

Bez pravosuđa, rekao je, se ne može ni iz jedne krize. "Tužilaštvo BiH je propalo. Nešto je bilo od Tužilaštva jedno vreme, pa se urušavalo i urušavalo, pa se pokušavalo nešto uraditi, apelovalo se na VSTV, a iz VSTV-a su obećavali da će provetravati pravosudje. Ja sam im govorio da od provetravanja nema ništa, da sve treba promieniti u Tužilaštvu BiH", naveo je.

Ministar je upozorio i da je "Tužilaštvo BiH postalo mesto gde se na najgori mogući način prave kombinatorike za lažno prijavljivanje i lažno procesuiranje nekih ljudi."

"Hajde što ne rade ništa, apsolutno nema predmeta i istraga. Sada čujem da sudija koji radi na potvrđivanju optužnica je ispunio 30 posto norme, jer nema optužnica odnosno nema šta da radi. U Tužilaštvu se konstruišu na lažan način krivična dela i to one koji pozivaju i prozivaju Tužilaštvo za nerad i korupciju u Tužilaštvu", dodao je Mektić, preneli su mediji u BiH.

Mektić je rekao i da se kriminal u BiH isplati jer niko, kako tvrdi, ne snosi nikakve posledice. "Ne postoji borba protiv korupcije, ne postoji borba protiv organizovanog kriminala", rekao je Mektić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.