Mekalister u Beogradu: Ekonomske reforme najuspešnije

Izvor: Mondo, 26.Avg.2019, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister u Beogradu: Ekonomske reforme najuspešnije

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Makalister po dolasku u Beograd sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić je čestitao predsedavajućem Dejvidu Makalisteru ponovni izbor za poslanika Evropskog parlamenta i predsedavajućeg Komitetom za spoljne poslove.

Tokom susreta, dvojica sagovornika su konstatovala da Srbija sprovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima predsednika.

Rekao je da Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije.

Vučić je naglasio da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek nakon ukidanja taksi.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o predstojećim izborima. Predsedavajući Makalister pozitivno je ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EK i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona. Tim povodom, Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja", dodao je predsednik Vučić.

Predsedavajući Makalister pozdravio je i nove infrastrukturne projekte istakavši da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak zemlje.

SASTANAK I SA POSLANICIMA OPOZICIJE

Mekalister se sastao i sa poslanicima Skupštine Srbije u Domu Narodne Skupštine oko 13

časova.

Sastanku prisustvuju poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić, poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović, poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i potpredsednica Narodne stranke i poslanica poslanicke grupe Pokret za spas Srbije - Nova Srbija Sanda Rašković Ivić, kao i njen stranački kolega Miroslav Aleksić.

Na sastanak su došli i poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević, poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević, poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić i poslanica Saveza Vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.

Beograd je Mekalisteru prva stanica posle izbora za funkciju predsedavajućeg Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Prethodno je u srpskoj prestonici, kao i u Prištini, bio krajem februara, ali kao izvestilac EP za Srbiju.

Posle izbora za EP u maju, Mekalister je postavljen za predsednika Odbora za spoljne poslove, dok će novi izvestilac za Balkan biti izabrani na jesen.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Tebalo bi da sačekamo ishod izbora na Kosovu

Izvor: Beta Video, 26.Avg.2019

BEOGRAD -``Zemlje Kvinte su nedavno pozvale Prištinu da reaguje, ali reakcije nije bilo. Sada bi trebalo da sačekamo ishod izbora na Kosovu. Nadam se da će odgovorni u Prištini poslušati naše savete``, naveo je predsedavajući Odboru Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove DejvidMekalister.(CH5)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.