Mejstad: Evropska banka zainteresovana za projekte na Dunavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2010, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mejstad: Evropska banka zainteresovana za projekte na Dunavu

BEOGRAD -

Evropska investiciona banka (EIB) je zainteresovana da finansira i podrži elemente Dunavske strategije, naročito plovnost Dunava i projekte zaštite životne sredine, izjavio je danas predsednik te banke Filip Mejstad.

"Evropska investiciona banka već finansira projekte koji uključuju dunavsko priobalje, sa iznosom od osam do 11 milijardi evra godišnje", rekao je on novinarima.

Ocenjujući da Dunav raspolaže velikim potencijalima, Mejstad je podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da on predstavlja glavnu transportnu rutu od Roterdama do Konstance.

"Treba stvoriti uslove da se ovako veliki projekat podrži", rekao je on i podsetio da EIB finasira projekte 27 članica EU, ali i budućih država članica te zajednice.

Evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han podsetio je da Evopska komisija svake godine izdvaja oko 200 miliona evra i izrazio očekivanje da će jedan deo tih sredstava naći put do projekata koji uključuju Dunavsku strategiju.

"Plovnost Dunava, smanjenje zagađenja vode i obezbeđenje bezbednosti unutar duanvskog regiona zahteva puno novca", podvukao je Han.

Mejstad i Han učestvuju danas u Beogradu na sastanku na visokom nivou o sprovođenju i finansiranju Dunavske strategije, koji je organizovao kabinet potpredsednika vlade za evropske integracije Božidara Đelića, u saradnji sa Evropskom komisijom.

Cilj skupa je da identifikuju odgovarajuće mehanizme finansiranja za kratkoročne, srednjoročne i dugoročne strateške aktivnosti Dunavske strategije.

Projekti na Dunavu - investicija u evropsku budućnost

Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio je danas da svaki napor u pravcu jačanja saradnje na razvoju projekata na reci Dunav predstavlja investiciju u evropsku budućnost.

On je, na skupu o mogućnostima finansiranja Dunavske strategije, rekao da za Srbiju uključivanje u Dunavsku strategiju znači ne samo jačanje konkurentnosti već predstavlja i ključan projekat za razvoj transportne infrastrukture.

Premijer je podsetio da u slivu Dunava živi oko 80 miliona ljudi i da Dunavska strategija ima važan zadatak da mobiliše resurse EU i podunavskih zemalja kako bi se unapredio ekonomski razvoj, saobraćaj, turizam, poboljšala bezbednost, suzbio kriminal i očuvala kultura i identitet naroda koji žive na tom području.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić rekao je da je svestan činjenice da su u okviru evropskog budžeta ograničena finansijska sredstva ali da treba iznaći načina za novac u okviru raspoloživih sredstava.

On je naveo da je razvoj Dunava važan za celu EU a ne samo za zemlje regiona i naglasio da svi treba da očekuju da od 2014. do 2020. godine Dunavska strategija bude vidiljiva stavka u budžetu EU.

On je naveo da je Srbija iz svog budžeta već obezbedila 18,5 miliona evra za pripremu dunavskih projekta.

Razvoj trvđave Golubac, Srebrnog jezera i Bača samo su neki od ključnih projekata na Dunavu, rekao Đelić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.