Medvedev oštro: Ne zavidim Zelenskom, šta god da uradi u SAD će pobesneti!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2019, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev oštro: Ne zavidim Zelenskom, šta god da uradi u SAD će pobesneti!

Složen položaj lidera Ukrajine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski našao se između čekića američkih demokrata i nakovnja republikanaca, zato što je obećao lideru SAD Donaldu Trampu da će istražiti slučaj sina njegovog glavnog suparnika na sledećim predsedničkim izborima, ocenio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Znate, ja u svakom slučaju mogu da kažem da u ovom trenutku zaista ne zavidim gospodinu Zelenskom, ako govorimo o odnosima Ukrajine sa Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Medvedev u intervjuu za Rusku državnu radio-televiziju nakon posete Kubi.

Ruski premijer smatra da je Zelenski u veoma složenom položaju.

- Ako nastavi istragu i ako se time bude bavio tužilac za kog je rekao da je njegov čovek, tada će se, prirodno, uvrediti demokrate i reći će da se Ukrajina meša u američke izbore, kako vole da kažu Amerikanci - rekao je Medvedev.

Ako predsednik Ukrajine bude blokirao istragu, onda će, prema rečima Medvedeva, na njega biti ljuta aktuelna Trampova administracija, kojoj je obećao pomoć u razjašnjavanju raznih pitanja.

Ruski premijer smatra da je američki politički sistem prilično uravnotežen, tako da se, čak i da bude opozvan aktuelni američki predsednik, ništa posebno kritično neće dogoditi.

- I ne samo to, američki sistem je sve vreme pokazivao da je potpuno održiv, tokom proteklih vekova. I on je sa izuzetnom žestinom sprovodio svoje interese širom sveta, za šta je dobijao i odgovarajuće ocene. Čini mi se zato da ne treba da brinemo za njihovu sudbinu. Sve će biti u redu kod njih, a kakav će odjek to imati u drugim zemljama, i u istoj toj Ukrajini, videćemo. Interesantno je to pratiti - rekao je Medvedev.

On je dodao da je pitanje eventualnog opoziva američkog predsednika stvar samih SAD, ali da je očigledno da su se i demokrate i republikanci ozbiljno upustili u tu priču i da je realna mogućnost da "kanap pretegne na jednu od strana".

Mediji su ranije preneli da je moguće da je Tramp tokom telefonskog razgovora sa Zelenskim tražio od njega da povede istragu protiv Hantera Bajdena, sina bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena.

Stenogram objavljen krajem septembra je potvrdio da je Tramp tražio od Zelenskog da inicira istragu o okolnostima otpuštanja bivšeg generalnog tužioca Ukrajine i slučaja Bajdenovog sina. Zelenski je obećao da će novi glavni tužilac Ukrajine razmotriti slučaj sina Trampovog glavnog suparnika na izborima, dodajući da je glavni tužilac sto odsto njegov čovek.

Demokrate tvrde da je američki predsednik to tražio u zamenu za garanciju da će Ukrajini biti upućena nova američka pomoć, ali u stenogramu nema direktnog dokaza za to.

Demokrate su pokrenule proceduru impičmenta protiv Trampa u Predstavničkom domu Kongresa SAD, optuživši ga za mešanje u izbore politikom diskreditacije političkog protivnika Bajdena. Tramp negira te optužbe.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.