Mediji u Srbiji? Vrlo nezgodna situacija

Izvor: B92, 13.Dec.2018, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji u Srbiji? "Vrlo nezgodna situacija"

Beograd -- Medijska scena u Srbiji ide ka tome da se politički, ideološki i lični obračuni stavljaju u kontekste koji prelaze standarde društva, kaže ministar kulture.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je za Radio-televiziju Srbije da je vrlo nezgodna situacija u čitavom društvu kada je reč o medijima.

"Moramo kao društvo da se trudimo da smanjujemo obim prostakluka i skarednih sadržaja", rekao je Vukosavljević i dodao da je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od način da se to smanji povećanje ovlašćenja Ministarstva kulture i informisanja ili sudova kako bi se normativnim putem i zakonskim pritiskom dovodili u red oni koji ne mogu da procene šta je pristojno.

On je rekao da je nedeljnik "Ilustrovana politika" drugi put u proteklih mesec dana na naslovnoj strani "prešao granicu dobrog ukusa" stavljajući ljude u nedoličan ili skaredan kontekst.

"'Ilustrovana politika' već drugi put za redom u poslednjih mesec dana je na naslovnoj strani, po shvatanju Ministarstva kulture i informisanja, prešla granice dobrog ukusa i stavljala ljude u kontekst koji je nedoličan ili skaredan, ili budila asocijacije koje nisu prijatne i prihvatljive za standardno shvaćen moral jednog društva u jednom duhu vremena", kazao je Vukosavljević.

On je kazao da Ministarstvo koje vodi reaguje onda kada smatra da su sve granice već pređene, ili da su sadržaji preterani u poruci koju nose. "Trudimo se da to radimo restriktivino, bilo je dva ili tri slučaja u poslednje vreme", kazao je Vukosavljević i izrazio nadu da će u budućnosti reagovati malo, a ne mnogo.

"Ilustrovana politika" na naslovnoj strani izdanja od ponedeljka 11. decembra objavila je foto-montažu sa likovima novinarke Ljiljane Smajilović, predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića i ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota, po uzoru na sliku Bogorodice kako hrani Isusa uz naslov "Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan".

Te novine, koje su u državnom vlasništvu, objavile su 30. oktobra naslovnu stranu sa natpisom "Psi su pušteni" i prateći tekst autora Đorđa Martića, upućen protiv nezavisnih novinara i medija.

Prema Vukosavljeviću, duh vremena je takav da u društvu izostaje međusobna solidarnost i postoji velika politička napetost. "Ne prestajamo da se trudimo da smanjujemo obim prostih, skaradnih izraza, pornografskih sadržaja...Jedna mogućnost je da se povećaju ovlašćenja Ministarstva kulture ili sudova, kako bi se dovodili u red oni koji ne mogu da procene šta je pristojno, kada je reč o opštim shvatanjima morala", rekao je Vukosavljević.

Na pitanje da li to znači da se "u red dovedu" novinari, Vukosavljević je precizirao da misli na vlasnike medija, ali i dodao da je ovo "nezgodan put". "Postoji i bolji ali sporiji, kada se podiže svest društva o tome šta je odgovornost za javno izgovorenu reč i prikaz nečega...Potreban je veliki trud i dugo vremensko trajanje... Možda kombinacija ove dve stvari", kaže ministar.

"Klizimo u sve veću isključivost u kojoj se ne biraju alati ni u verbalnoj, ni u vizualnoj, pa ni u pisanoj komunikaciji", istakao je Vukosavljević. Što se tiče izražavanja političkog stava novinara, Vukosavljevic kaže da je tu važna kontekstualizacija.

"Politički stavovi tipa glasajte za Peru ili Žiku, svakako da to nije poželjan model ponašanja. Ali svaki put kada se obrađuje neka društvena ili politička tema, redakcije, novinari, koncepcija određenog medija utiče da se indirektno afirmiše neki stav... Ali to nije dobro, mislim da je potpuno isključivo, zamisliti situaciju kada bi novinari podržavali, mada na to kao građani imaju prava, ali u vršenju svoje funkcije bilo bi dobro da se suzdržavaju od eksplicitne podrške pojedincima, ličnostima ili strankama, ali ne može se osuđivati stav koji naginje nekom modelu politickog razmišljanja", zaključio je Vukosavljević, a preneo RTS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.