Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2018, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji o Vučićevoj posjeti Hrvatskoj: Nacionalisti dočekali bivšeg ultranacionalistu

ZAGREB - Posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj izazvala je veliku pažnju medija u regionu, ali i širom Evrope, pa je tako agencija "Associated Press" prenio ovu informaciju koju su su pod raznim naslovima prenijeli brojni svjetski portali.

"Washington Post" je o Vučićevoj posjeti Hrvatskoj izvijestio pod naslovom "Srpski predsjednik posjetio Hrvatsku usred tenzija i protesta".

"Vučić je u dvodnevnojm posjeti Hrvatskoj na koju se gleda kao na >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pokušaj da se poboljšaju privredne veze i riješe neki od kritičnih problema koji more odnose između dva susjeda od rata. Odnosi između Hrvatske i Srbije smatraju se ključnim za stabilnost Balkana", piše "AP".

 Agencija dodaje da su "nažalost, odnosi između Srbije i Hrvatske opterećeni prošlošću". "Nažalost, ta prošlost nas još uvijek sprečava da opišemo odnose između naših zemalja kao prijateljske", prenio je "AP" riječi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Agencija potom prenosi izjavu Vučića koji je rekao da je u Hrvatsku došao da razgovara o svim otvorenim pitanjima te da će zajedno sa hrvatskom koleginicom u narednih sto dana pokušati da promijeni atmosferu.

Međutim "AP" napominje da su predsjednici dvije države naglasili da još uvije postoje stvari oko kojih se ne slažu, uključujući granicu na Dunavu.

"Vučić je poručio da će Hrvatska i Srbija pokušati riješiti granični spor u iduće dvije godine ili ga prepustiti međunarodnoj arbitraži", piše "AP" i napominje da bi "neuspjeh u rješavanju graničnog spora mogla da bude velika prepreka za eventualni ulazak Srbije u Evropsku uniju budući da bi Hrvatska mogla da je blokira".

"Naime, EU je poručila Srbiji i drugim zemljama kandidatima da moraju da riješiti svoje granične sporove prije ulaska" podsjeća agencija.

"AP" Vučića opisuje kao bivšeg "nacionalistu iz ratnog perioda koji sada kaže da je pro-EU reformator".

"Dočekalo ga je više od 1.000 hrvatskih ratnih veterana i nacionalista koji su protestovali noseći hrvatske zastave i transparente koji osuđuju njegov ultranacionalistički stav tokom rata 1991-1995. Demonstranti su tražili izvinjenje i ratnu odštetu od Srbije koja je podržavala srpske pobunjenike za vrijeme rata u kojem je ubijeno oko 10.000 ljudi", piše "AP" i dodaje da su tokom Vučićeva posjete na snazi oštre mjere bezbjednosti, uključujući snajperiste na krovovima iznad rute kojom Vučić prolazi.

O Vučićevom dolasku u Zagreb izvijestio je i "Radio Slobodna Evropa" pod naslovom "Srbin Vučić počinje neugodnu ali korisnu posjetu Hrvatskoj".

"Radio Slobodna Evropa" podsjeća da je Vučić planirao posjetu Zagrebu još krajem prošle godine, ali da ju je odgodio do daljnjega zbog spora između Hrvatske i Srbije oko spomenika Milanu Tepiću, časniku "dominantno srpske JNA koji je raznio skladište streljiva za vrijeme rata u Bjelovaru".

"Hrvatska smatra Tepića ratnim zločincem", podsjeća "RSE" i dodaje:

"Na prozivke hrvatskih vlasti, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić optužio ih je za anti-srpsku histeriju. Osim toga, odnosi su zategnuti i zbog aktuelne srpske izložbe u UN o ustaškom logoru smrti iz Drugog svjetskog rata u Jasenovcu, gdje su desetine hiljada Srba, Roma, Jevreja i antifašističkih Hrvata stradali".

U tekstu se navodi i da je ovo prva zvanična posjeta predsjednika dvije zemlje od posjete bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića tadašnjem srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću u Beogradu 2013.

"Hrvatska i Srbija obećale su danas da će da intenziviraju rad na rješavanju pitanja prava manjina, granice i nestalih osoba", piše agencija "Reuters", konstatujući da je takva poruka upućena u nastojanju poboljšanja "gorkih odnosa" decenijama poslije raspada bivše Jugoslavije,

Britanska agencija prenosi da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, rekla da su odnosi Srbije i Hrvatske "opterećeni prošlošću", ali da ovog puta o tome nisu razgovarali.

"Naš je zadatak da razgovaramo i tražimo rješenja za pitanja koja nas dele", kazala je Grabar-Kitarović.

I "Reuters" prenosi i da je oko 1.000 ljudi protestovalo zbog posjete predsjednika Srbije Zagrebu, te da su se Vučić i Grabar-Kitarović dogovorili da poboljšaju saradnju u rješavanju pitanja nekoliko hiljada nestalih Hrvata i Srba tokom sukoba 1991-95. godine.

"Srbija i Hrvatska, dve najveće republike bivše Jugoslavije koja se raspala 1991. godine, nastojale su da poboljšaju odnose poslije sukoba, ali da problemi i dalje postoje. Da bi se priključila Evropskoj uniji, Srbija mora da razriješi pitanja sa susjedima, uključujući i Hrvatsku", dodaje britanska agencija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.