Četiri opcije za zaključavanje Srbije?

Izvor: B92, 02.Mar.2021, 21:16

Četiri opcije za zaključavanje Srbije?

Medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa traži uvođenje policijskog časa, što bi značilo i ponovno uvođenje vanrednog stanja.

Advokat Aleksandar Olenik tvrdi da se policijski čas može uvesti i bez vanrednog stanja.

"Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti može da se proglasi vanredna situacija u kojoj glavnu reč vodi ministar zdravlja zajedno sa Vladom i MUP-om. Tom prilikom, takođe, može da se uvede policijski čas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ograniči kretanje stanovništva i zabrani rad objekata. Nije potrebno uvođenje vanrednog stanja za to, ali pretpostavljam da medicinski deo Kriznog štaba vanredno stanje traži, pre svega, zbog psihološkog uticaja na građane koji bi tada znatno ozbiljnije shvatili donete mere", kaže Olenik za Blic.

On je naveo i da se i prilikom proglašenja vanredne situacije može zatražiti i pomoć vojske u sprovođenju mera, kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj.

Kako kaže, razlika je u tome što se vanredno stanje uvodi na osnovu Ustava kao najvišeg pravnog akta i to u trenucima kada postoji opasnost po celu državu od rata, vremenske nepogode, pandemije zbog čega može doći i do "većeg odstupanja u poštovanju ljudskih prava i sloboda nego prilikom proglašenja vanredne situacije".

I dok Krizni štab razmatra mogućnost uvođenja oštrijih mera, mediji već nagađaju kakve bi one mogle biti.

Navode četiri varijante, najpre ponovno uvođenje policijskog časa od 18 do 5 ujutro, ali ocenjuju da je to teško ostvarivo.

Prethodnog vikenda imali smo zatvaranje ugostiteljskih objekata u 14 h, a mediji sada navode i mogućnost policijskog časa baš tokom vikenda, kada bi sve bilo zatvoreno, osim prehrambenih prodavnica i apoteka.

Treća opcija je zatvaranje svih objekata, osim prodavnica i apoteka, ali bez policijskog časa.

Kao četvrtu opciju navode dodatno skraćenje rada tokom vikenda, dakle još kraće od 14 h.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo zdravlja, može da proglasi vanrednu situaciju zbog pandemije virusa tokom koje ministar zdravlja na osnovu predloga nadležnih službi može narediti: zabranu okupljanja na javnim mestima, ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom, zabranu ili ograničenje putovanja, zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda, vanrednu vakcinaciju i mere lične zaštite od infekcije.

Zaključani smo proveli skoro 27 dana

Tokom prvog talasa korone, od 18. marta do 6. maja prošle godine, stanovnici Srbije su u svojevrsnom karantinu tokom trajanja policijskog časa proveli 638 sati ili više od 26,5 dana.

Policijski čas je prvi put uveden 18. marta i prvobitno od 20.00 do 5.00 ujutro. Međutim, u ovakvom obliku je važio samo četiri dana, pošto je već od 22. marta produžen na period od 17.00 do 5.00.

Najkontroverzniji policijski čas imali smo za Uskrs, od 17. do 21. aprila i on je trajao čak 84 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.