Matvijenko: Nemaju svi privilegiju da budu suvereni kao Srbija

Izvor: RTS, 14.Okt.2019, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matvijenko: Nemaju svi privilegiju da budu suvereni kao Srbija

Predsednica Saveta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko istakla je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem njegove reči sa otvaranja Skupštine Interparlamentarne unije o tome da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, naglasivši da nemaju svi takvu privilegiju kao Srbija.
Matvijenkova, koja predvodi rusku delegaciju na Skupštini IPU, izrazila je zahvalnost predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije na veoma uspešnoj organizaciji jednog ovako krupnog događaja kao što je Skupština Interparlamentarne unije, jer su svi učesnici, kojih je veliki broj, mogli da se uvere svojim očima u to i da osete gostoprimstvo i dobre namere srpskog naroda.

Smatra da to što je doneta odluka da se ovakav događaj održi u Beogradu predstavlja priznanje autoriteta parlamenta Srbije.
"Želim da vam čestitam na izuzetnom istupanju juče (na otvaranju Skupštine). Videli ste reakciju publike kada ste govorili o tome da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i da drugima ne dopušta mešanje u unutrašnja pitanja. Čuli su se aplauzi, jer to je pitanje koje brine danas mnoge, mnoge zemlje trpe pritiske i nemaju tu privilegiju da budu suverene kao Srbija", poručila je Matvijenkova.
"Susret Vučića i Putina u decembru"
Takođe je prenela Vučiću pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.
"Rekao mi je da vam prenesem pozdrave i da čeka s nestrpljenjem vaš susret u decembru", rekla je Matvijenkova.
Takođe je dodala da posebni odnosi između Vučića i Putina, zasnovani na međusobnom poverenju, utiču i određuju tok bilateralnih odnosa.
"Zahvaljujući vašim naporima, ti odnosi su dobili strateški karakter i posebno se ceni vaš lični doprinos razvoju odnosa između naših zemalja", dodala je Matvijenkova.
Podsetila je da je predsednik Srbije odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog, što, kako kaže, nije bilo slučajno, već je usledilo pre svega zbog njegovih napora na čuvanju nacionalnih interesa Srbije i širenju veza između dve zemlje.
Saradnja i projekti
Takođe je istakla da posebno značajan događaj predstavlja potpisivanje Sporazuma između Srbije i Evroazijske ekonomske unije 25. oktobra u Moskvi.
"Proces usaglašavanja je trajao dugo, ali je završen uspešno", rekla je Matvijenkova i podsetila da će Sporazum potpisati premijeri dve zemlje.
Konstatovala je da se kontakti na svim nivoima aktivno održavaju, da međuvladina komisija dobro radi, da postoji tendencija rasta robne razmene, ali da na tom polju može biti učinjeno daleko više nego sada.
Podsetila je da Rusija realizuje veoma krupne projekte, ukazujući na "Turski tok".
Od predsednika Vučića je želela da čuje da li će deo tog projekta preko teritorije Srbije biti završen do kraja godine.
Vučić je na to odgovorio: "Sve će biti završeno kako smo i obećali – do kraja godine."

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Matvijenko: Mnoge zemlje trpe pritiske i nemaju privilegiju kao Srbija

Izvor: B92, 14.Okt.2019

Predsednica Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko razgovarala je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem...Ona je istakla Vučićeve reči sa otvaranja skupštine Interparlamentarne unije o tome da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, naglasivši da nemaju svi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.