Matica crnogorska: Srbija se meša u unutrašnje stvari Crne Gore

Izvor: Blic, 08.Feb.2014, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matica crnogorska: Srbija se meša u unutrašnje stvari Crne Gore

Nova vlast u Srbiji neprimereno se meša u unutrašnje stvari Crne Gore s krajnjim ciljem da utiče na promenu njene ustavno definisane državno-pravne strukture, ocenila je Matica crnogorska.

Promenom vlasti u Srbiji, kako se navodi, nije se promenio njen odnos prema Crnoj Gori i očigledno je da su u političkom opticaju vrednosni sistemi iz prošlosti.

Matica crnogorska navodi da su u poslednje vreme sve učestalije poruke političkih funkcionera iz Beograda upućene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbima u Crnoj Gori, a mnoge od njih izrečene u Crnoj Gori, da jedino učešćem u vlasti mogu popraviti svoj status.

"Takva instrukcija polazi od tvrdnje da su pripadnici srpskog nacionalnog korpusa ugroženi i diskriminisani u društvenom i političkom životu Crne Gore, što dovodi do usvajanja onih metoda političke borbe koji za cilj imaju njeno vraćanje na put još jednog od srpskih entiteta", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da tim političkim sugestijama ne pozivaju srpsku zajednicu u Crnoj Gori da učvršćuje suverenitet države i bogati njen multinacionalni karakter i da

vlastitim doprinosom ubrza evroatlanstke integracije i u zajednici s drugim narodima traži oblike svoje jednakosti.

"Već ih nagovora da se učešćem u vlasti bore za dominaciju svoga jezika, crkve i pisma, kako bi postali "jednakiji od drugih"", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Crna Gora građanska i sekularna država u kojoj ne postoje konstitutivni narodi, kao ni državne religije, a vlast legitimitet stiče na izborima, isključivo odlukama građana Crne Gore, a ne "diktatom spolja".

"Narodi koji žive u Crnoj Gori, kao ni njihovi politički predstavnici, niti su neiskusni, niti su maloletni, da ne bi znali kako svaka paternalistička intervencija sa strane narušava delikatan odnos naroda koji žive u Crnoj Gori i sudbinsku upućenost jednih na druge", kaže se u saopštenju, prenosi Mina.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.