Mašta, stvarnost i političke prognoze (1): Kad baba Vanga potceni Trampa

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2016, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mašta, stvarnost i političke prognoze (1): Kad baba Vanga potceni Trampa

Kada je novinar RTS-a u jednoj emisiji upitao predsednika srpske vlade zašto je u jeku američke predizborne kampanje išao na skup koji je organizovala Fondacija Klinton, Vučić je samouvereno odgovorio: "Zato što sam pametan".

Ostavićemo premijera da laska sopstvenoj inteligenciji, ali teško da je velika pamet državnog zvaničnika mogla da ignoriše rizik: šta ako pobedi Tramp, a ja posredno podržao Klintonovu? A upravo se to desilo - pobedu na predsedničkim izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u SAD odneo je kandidat Republikanske stranke Donald Tramp, dok je bivša prva dama Hilari Klinton porazom bila toliko uzdrmana da nije smogla snage ni da se u izbornoj noći obrati glasačima.

Tako je to kada verujete dirigovanim medijima, a nemate dobre savetnike, šesto čulo, Vangine vizije ili bar naučni pristup procene izbornih rezultata koji već više decenija primenjuje američki profesor Alan Ličman.

Predavač sa Univerziteta u Vašingtonu od 1984. godine nije omanuo u proceni ko će sesti u čuveni ovalni kabinet. I kada su ozbiljna štampa i istraživanja javnog mnjenja davali značajnu prednost Klintonovoj, Ličman je tvrdio - Tramp!

- Moja predviđanja su bazirana na naučnim činjenicama. To ne znači automatski i podršku mene kao profesora ili univerziteta na kojem radim - izjavio je Ličman, ne otkrivajući javnosti u čemu se sastoji taj naučni pristup predviđanja izbornih rezultata u jednom, poprilično komplikovanom izbornom sistemu kakav je američki.

Sve u svemu, srpskom premijeru se nije isplatilo da maše zajedničkom fotografijom sa bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom, s obzirom na to da ovaj nije uspeo da uđe i Belu kuću, ovoga puta kao prvi gospodin muž SAD.

Otud ne čudi što su provladini tabloidi u sinhronizovanoj akciji pokušali da kao ličnog prijatelja predsednika vlade prikažu Rudolfa Đulijanija, bivšeg gradonačelnika Njujorka koji je za debele pare pre četiri godine došao u Beograd ne bi li podržao Vučićevu kandidaturu za gradonačelnika. Zašto je to bitno?

Zato što Đulijani važi za jednog od kandidata za državnog sekretara najmoćnije države sveta. Đulijani, međutim, sada pred američkom javnošću mora da se pravda zašto je savetovao "srpske političare nekada povezane sa Slobodanom Miloševićem, koji je bio optužen za ratne zločine".

I da li je takav kakav je - za pare može svuda i svakog da savetuje - kompromitovan i u sukobu interesa ukoliko mu novi stanovnik Bele kuće dodeli funkciju prvog diplomate Stejt departmenta. Dakle, ono što je za srpskog premijera reklama, za Đulijanija sada predstavlja breme.

Srpski narod ima jednu poslovicu: kada bi čovek znao gde će pasti, on bi seo. Procena kada i šta učiniti sa najmanje štete razlikuje uspešne od neuspešnih političara, a mi se u ovonedeljnoj temi bavimo primerima predviđanja događaja, kada intuicija, bujna mašta ili obično šegačenje preteknu stvarnost.

Bilo je toga i u filmovima, kod maštovitih pisaca, u "Simpsonovima", kod nenadmašnih sarajevskih nadrealista, dok su dvosmisleni proroci tipa Nostradamus, Tarabići ili Vanga već opšte mesto i njima se nećemo baviti. Ne brinite, ni srpskih političara na ovoj listi nema - njihove procene su, gotovo po pravilu, omanule.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.