Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2017, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masa: Hapšenje katalonskog predsjednika ostaje opcija

MADRID - Hapšenje katalonskog predsjednika Karlesa Pućdemona, označenog kao organizatora referenduma o nezavisnosti Katalonije, ostaje kao opcija iako se sada ne razmatra

To je izjavio španiski državni tužilac Hoze Manuel Masa.

"Legalno gledano, mogu se steći uslovi za njegovo hapšenje. To je odluka koja je moguća ali je u ovom trenutku ne razmatramo", rekao je Masa.

Tužilaštvo je tražilo gonjenje Pućdemona i svih članova katalonske vlade zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << neposlušnosti, prevare i pronevjere javnih sredstava.

Masa je rekao da bi pronevjera, djelo kažnjivo zatvorom, moglo opravdati zahtjev za hapšenje Pućdemona.

Državno tužilaštvo je već zaprijetilo hapšenjem oko 700 katalonskih gradonačelnika i predsjednika opština koji pomažu u organizovanju referenduma, u okviru ofanzive španskih institucija na svim nivoima ne bi li spriječili glasanje.

Policija je danas saopštila da je pozvala na razgovor 17 osoba osumnjičenih za neposlušnost zbog pokretanja internet sajtova o referendumu. Takve sajtove španske vlasti gase koliko mogu.

Pućdemon često putem Tvitera upućuje na te sajtove, koji govore Kataloncima gdje mogu da glasaju na referendumu.

Španske vlasti tvrde da je referendum ilegalan prema odluci Ustavnog suda i da neće biti održan.

Do sada su zaplijenjeni milioni glasačkih listića, a više visokih katalonskih zvaničnika je uhapšeno.

Katalonske secesionističke vođe ignorišu prijetnje Madrida i pozivaju se na pravo naroda na samoopredjeljenje.

Oni su obećali da će proglasiti nezavisnost ako "za" pobijedi na referendumu. Katalonija ima sopstveni jezik i kulturu. Katalonci su doboko podijeljeni po pitanju nezavisnosti. Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja u junu, 41,1 odsto ispitanih se izjasnilo za nezavisnost. Njih 49,9 odsto je bilo protiv.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.