Mas: Berlin ulaže napore da pokrene dijalog o KiM

Izvor: B92, 06.Jun.2019, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas: Berlin ulaže napore da pokrene dijalog o KiM

Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas ocenio je da će, sve dok odnosi Beograda i Prištine ne budu trajno rešeni, postojati tenzija.

Kako je rekao, zbog toga Berlin ulaže napore da pokrene dijalog dve strane kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum, koji bi obezbedio stabilnost regiona.

Mas je, u govoru u Budnestagu, obrazlažući predlog vlade za produžetak učešća nemačke vojske u KFOR-u, podsetio i da je to bio i cilj nedavno održanog samita zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zapadnog Balkana koji su organizovali lideri Nemačke i Francuske u Berlinu i najavio da će Nemačka i "narednih nedelja i meseci raditi zajedno sa Francuskom kako bi se konačno postigao taj cilj“.

I pored svog napretka, kako je kazao, poslednjih meseci je viđeno pogoršanje u odnosima Beograda i Prištine, a veliki potencijal za eskalaciju on vidi, kako je rekao, pre svega u Srbima većinski naseljenim na severu severu Kosova.

"Prošle nedelje se to moglo ponovo videti. Srpska vlada podigla gotovost vojske kada je kosovska policija sprovodila akciju, na više mesta na Kosovu, pa i tako i na severu protiv organizovanog kriminala“, ustvrdio je Mas.

On je rekao i da je komandant KFOR-a tokom cele policijske akcije bio u stalnom kontaktu sa srpskom stranom, kosovskom policijom, Euleksom, te i svim drugim učesnicima.

Misija je time, još jednom, pružila doprinos smirivanju stanja u teškoj situaciji. To pokazuje da je KFOR bio i ostao stabilizujuća snaga. A što je još važnije KFOR uživa podršku obe strane, što je zlata vredno posebno u aktuelnoj situaciji kada je bitna deeskalacija i posredovanje, a to će biti bitno i narednih meseci“, smatra Mas.

On je ukazao da ovog meseca misija Kfor ulazi u 20-tu godinu postojanja, i da je to najduža je misija nemačke vojske.

Naveo je da je nemačka vojska nekada imala 6. 000 vojnika pri KFOR-u i da je "zahvaljujući napretku proteklih godina prisustvo stalno smanjivano", pa se tako u ovom mandatu broj vojnika sa 800 svodi na 400.

On ocenjuje da činjenica da se smanjuje prisustvo nemačke vojske jasna poruka da na terenu sve funkcioniše, ali i da nemačka vojska može brzo i fleksibilno reagovati na neočekivana pogoršanja bezbednog stanja, što, kako kaže, usled tenzija može u svako doba da se dogodi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.