Markovići obnovili dedovinu i vratili se poljoprivredi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2021, 15:46

Markovići obnovili dedovinu i vratili se poljoprivredi

Trend povratka mladih bračnih parova na selo je poslednjih godina povećan, ali su i dalje retki primeri porodica koje se iz inostranstva vraćaju za Srbiju. Primer takvih porodica su Markovići iz sela Pridvorice kod Smederevske Palanke, koji su se pre šest godina vratili na dedovinu i obnovili poljoprivrednu proizvodnju na čak 20 hektara.

Milenko Marković je rođen u Švajcarskoj, ali je uvek dolazio u svoj rodni kraj, selo Pridvoricu kod Smederevske Palanke. Pre šest godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napušta posao u inostranstvu i vraća se na očevo imanje. Iako pre toga nije imao dodira sa poljoprivredom, danas obrađuje skoro 20 hektara zemlje, a pored ratarstva ima i zasade lavande i borovnice.

"Ceo život nešto me vuče da se vratim da dođem jer ipak sve ovo ovde je moje i ulagao sam ovde kao i moj otac pre mene i to je moja dedovina i onda je to tako krenulo tim putem, od 2016. godine i eto ta neka slučajna ideja na terasi uz kafu dovela je do ovoga i danas se nalazim baš na svom imanju, radim svoje, za svoju porodicu i mogu da kažem da mi je život kvalitetniji ovde u Srbiji. Ja razumem ljude koji su ostali u inostranstvu jer ipak tamo vlada neka sigurnost" ,kaže Milenko.

Milenko Marković jedini za sada u svom kraju ima parcelu pod lavandom, a kako kaže, potražnja za njom raste. Suši se od pet do sedam dana, a za sada se najaviše prodaje kao dekoracija.

"Ovde je probna, pošto mi je rečeno da lavanda ne može da uspe ovde na našoj zemlji u mom kraju i ja sam eto hteo da probam. Posadio sam 680 sadnica, a od tog broja samo se osam sadnica nisu primile, a ove ostale su odlične i mnogo su zahvalne za održavanje, a ne traže ništa, čak ih i ne zalivam. Potražnja je solidna jer smo ipak tek prošle godine krenuli i onda smo učili i više smo se bavili i reklamom putem društvenih mreža", kaže Milenko.

Supruga Tanja, koja je iz Smederevske Palanke, dala mu je ideju za povratak u Srbiju. Uz njenu podršku, započinju proizvodnju četiri sorte borovnica, na skoro dva hektara.

"Kad sam mu predlagala da dođe nisam konkretno mislila na poljoprivredu i na voćarstvo, mislila sam možda da pokrenemo neki biznis, što je tipično za ljude iz inostranstva kad dođu da nešto otvore poput kafane ili igraonice. Međutim, pošto je on poreklom odavde i ima dosta zemlje od mog svekra, odlučili smo se da posadimo borovnicu. Sada mi posao ide odlično, na početku je to bilo katastrofalno. Početnici smo, ništa nisam znala, ni da sadim, ni da sređujem korov, ali sada mogu da kažem da možda još uvek nismo profesionalci, ali dosta smo bolji", kaže Tanja.

"Ja sam očekivao nekih četiri, četiri i po tona, a ubrao sam svega dve tone i osamsto kilograma. Ali ne mogu da se žalim, s obzirom na to kakva je godina bila za sve nas voćare, da ne kažem da je samo za borovničare. Svi koji se bave ranim voćem su bili malo u nekom kritičnom stanju", kaže Milenko.

Markovići su obnovili dedovinu i vratili se poljoprivredi, žive od rada i prinosa na svojoj zemlji i nisu se pokajali, a povratkom u Srbiju su, kako kažu, dobili vreme za porodicu i kvalitetniji život.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.