Marinković sa delegacijom francuskog Senata

Izvor: RTS, 22.Maj.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marinković sa delegacijom francuskog Senata

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinkovića, sastao se sa delegacijom Odbora za evropske poslove Senata Republike Francuske, i tom prilikom istakao posvećenost Srbije na putu evropskih integracija i naglasio značaj bilateralnih odnosa dveju zemalja. Marinković je izrazio želju za intenzivnijom međuparlamentarnom saradnjom i učestalijim susretima sa francuskim parlamentarcima.
Govoreći o ekonomskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i političkim reformama, potpredsednik Marinković je istakao da je Srbija na tom planu postigla dobre rezultate i makroekonomsku stabilnost, saopštilo je skupštinsko odeljenje za odnose s javnošću.
Istakavši da je Francuska jedna od 10 stranih investitora u Srbiji, u okviru čega je uspešno realizovana koncesija aerodroma "Nikola Tesla", Marinković je izrazio zadovoljstvo na javno-privatnom partnerstvu koje postoji između dveju zemalja.
Takođe je istakao da punopravno članstvo u Evropskoj uniji jeste strateški, prioritetni cilj Srbije, ali i da bi se time stvorio jedan novi model u kreiranju standarda života u Srbiji, kao i svih aspekata koji definišu zemlje moderne Evrope.
Predsednik Odbora francuskog senata za evropske poslove Žan Bize, izrazio je zadovoljstvo zbog 12 od 35 poglavlja koja su otvorena u procesu evropskih integracija Srbije i naglasio da je za uspostavljanje ravnoteže Evorske unije od velikog značaja pristup Srbije, koja se nalazi u srcu Evrope, i koja je od velikog značaja u ekonomskoj dimenziji.
Bize je istakao da je Francuska saveznik Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, pri tom naglasivši da je Evropska unija trenutno usmerenija ka konsolidaciji odnosa država članica, nego ka procesu pridruživanja, i da zato oni i žele da objasne važnost pristupanja Srbije EU.
Članovi delegacije Simon Situr i Klod Kern istakli su da današnji susret ima za cilj produbljivanje parlamentarne diplomatije, kao i davanje pozitivne perspektive u procesu evropskih integracija Srbije, izrazivši svoju odlučnost da prenesu kolika je važnost evropskih integracija Srbije za EU.
Potpredsednik Marinković izrazio je nadu da će se i u budućnosti nastaviti sa unapređenjem bilateralnih odnosa dveju zemalja, da će se dosadašnje partnerstvo i prijateljstvo intenzivirati i stvoriti još bolji uslovi za političku saradnju.
Delegacija Senata Francuske i u Odboru za spoljne poslove
I članovi Odbora za spoljne poslove, na čelu sa predsednikom Žarkom Obradovićem, održali su sastanak sa delegacijom Senata Republike Francuske.
Glavna tema razgovora bile su evropske integracije Republike Srbije, gde je istaknuto da je glavna spoljno-politička strategija Srbije punopravno članstvo u EU, iako je put do članstva pun izazova. Sagovornici su razgovarali i o saradnji dve zemlje i o ulozi parlamentaraca u izazovima sa kojima se susreće Evropski kontinent.
Obradović je naveo da je saradnja dve zemlje razvijena, ali da uvek ima prostora za produbljivanje njenog sadržaja. Tom prilikom predsednik Odbora podestio je da dve zemlje imaju potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu u cilju podrške Francuske u procesu pridruživanja Srbije EU i razvoja saradnje u oblastima odbrane, ekonomije, kulture, nauke i obrazovanja. Dodao je da se Evropska unija, bori sa unutršnjim problemima, ali da se cela Evropa susreće sa problemom terorizma, migrantskom krizom i trgovinom ljudima, kao i da narodni poslanici igraju važnu ulogu u rešavanju ovih pitanja.
Simon Situr, senator Senata Francuske, istakao je da je Srbiji mesto u EU, jer je nesumnjivo deo Evrope, ali i da sama EU ima probleme koje mora da reši unutar sebe, kao što su izlazak Velike Britanije iz EU, veliki broj migranata koji traže azil i borba protiv terorizma.
Iz tog razloga, kako je naveo, stiče se utisak da su narodi EU nepoverljivi kada se govori o proširenju ove porodice.
"Svesni smo napora koje je Republika Srbija uložila kada su u pitanju evropske integracije i da vredno radite na harmonizaciji zakona sa pravnim tekovinama EU", naveo je Situr. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.