Marina očajna zbog smrti majke: Kraj moje Mirjane smestili su pacijenta sa koronom, brzo je umrla

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Mar.2020, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marina očajna zbog smrti majke: Kraj moje Mirjane smestili su pacijenta sa koronom, brzo je umrla

Ona kaže da je porodica ostala u šoku kada su im lekari iz bolnice u Osijeku javili da Mirjane više nema.

Porodica Bertović iz Tenja u Hrvatskoj bila je šokirana kada su ih prošle subote nazvali iz osječkog Kliničkog bolničkog centra i rekli da je njihova majka i supruga Mirjana Bertović (65) preminula.

- Mama je tridesetak godina bolovala od tzv. Sindroma belih pluća, bolesti oštećenja pluća koje je zadobila radeći na neprikladnom radnom mestu. Od oba >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << plućna krila radilo joj je samo jedno i to svega 30 posto. Živela je s time godinama. Kada god bi se razbolela, završila bi u bolnici jer bi imala problema s disanjem. Čim je izleče, puste je kući i tako je bilo i sada - priča Marina Bertović (26), jedna od tri Mirjanine ćerke.

- Mama je u bolnicu otišla 26. februara. Ležala je jedan dan na plućnom odeljenju, a onda su je prebacili na intenzivnu. Bila je spojena na kiseonik, ali kontaktibilna. Pre tri sedmice dobili smo dozvolu da je vidimo na kratko. Kada smo tata i ja došli tamo, obukli su nas u zaštitna odela, dali nam maske i kape. Od nje smo morali da budemo udaljeni tri metra. Ona je bila dobro i izgledala je dobro, pričali smo, a u bolnici su nam rekli da bi uskoro trebalo da ide kući - dodala je Marina.

Umesto da dođe kući, zamotali su je u plastičnu vreću

Cela porodica je iščekivala Mirjanin povratak kući. Strogo su se držali izolacije, nisu nikuda išli. Nažalost, očekivani povratak pretekla je vest o majčinoj smrti.

- Umesto da dođe kući, poslali su je, zamotanu u pvc vreću i u zavarenom metalnom sanduku, u mrtvačnicu - govori uplakana ćerka za hrvatske medije.

Ogorčeni postupkom osječke bolnice smatraju da je učinjen ogroman propust. Stanje pokojne Mirjane u zadnjih nedelju dana njenog života naglo se pogoršalo.

- Znali smo da nije dobro. Svaki dan smo zvali odeljenje. Prvo su nam rekli da sumnjaju na tumor, jer su našli nešto na plućima. Pa onda da je dobila infekciju od respiratora. Potom su joj dali neki antibiotik i temperatura joj je pala. Početkom sedmice iz medija smo saznali o virusnom proboju i da su lekari u panici, a onda i ministar dolazi u Osijek - dodala je Marina.

Nema otpustne liste

Ona i sestra su po ceo dan zvale odeljenje Intenzivne nege, ali im se, kako tvrde, niko nije javljao. Sutradan ih je medicinska sestra telefonski obavestila da je Mirjana stabilno, nekritično i na respiratoru. Nije spominjala korona virus niti stanje u bolnici. Dva dana nakon toga dobili su vest o majčinoj smrti.

- Rečeno nam je da mamu ne možemo da vidmo, da ne treba da donosimo odeću jer je ona već zapakovana u vreću, hermetički zatvorena u metalnom kovčegu. Otpusnog lista nema, razloga smrti nema, obdukciju ne možemo da dobijemo zbog korona situacije, mamu ne možemo ni da pogledamo. U bolnici nam se više niko ne javlja na pozive, imamo tri neslužbene informacije o razlogu njene smrti i sve tri su različite: da je umrla od svoje bolesti, da je umrla od korone i da je umrla od aritmije srca, a nikada nije imala aritmiju. Šta se događa, ljudi jeste vi normalni, je l' porodica ima pravo na istinu, prvenestveno informisanje, odgovor zašto je naša mama i supruga mrtva!? - pita se ćerka Marina dodajući kako je sasvim jasno da im bolnica nešto skriva.

Nisu znali da na intenzivnoj leži pacijent sa korona virusom

Nakon pitanja novinara rukovodstvu KBC Osijek o tome što se dogodilo Mirjani Berović došlo je saopštenje:

- Zbog epidemiološkog stanja i lečenja u istom prostoru s bolesnikom za kojeg je dokazano da je zaražen korona virusom, bolesnica je dogovorno promptno premeštena u samoizolacijski sektor Respiratornog centra gde su inače smešteni bolesnici sa teškim stanjem koje zahteva intenzivno lečenje i s mogućnom sumnjom na Covid19. Odmah je uzet i bris koji je kod bolesnice bio negativan. Napominjemo da je bolesnica u daljem toku lečenja bila potpuno odvojena od bolesnika koji imaju dokazanu infekciju korona virusom tokom boravka u Respiratornom centru. Pacijentkinja 27. marta pokazuje pogoršanu sliku zdravstvenog stanja te je uprkos svim reanimacijskim postupcima preminula pod kliničkom slikom višeorganskog zatajenja. Obzirom na smrtni ishod bolesnici nije mogao da se uzme standardni drugi, potvrđujući nalaz brisa koji se uzima sedam dana nakon prvog testa. S obzirom na negativan test smatramo da korona virus nije uzrok smrtnog ishoda.

Marina kaže da ne može da veruje da je napravljen takav propust.

- Kako je moguće da se u jeku pandemije zaraze i svih predostrožnosti i uputstava, na odeljenje intenzivnog lečenja dovede osoba koja je zaražena korona virusom, da je se stavi u krevet pored moje mame i ostalih pacijenata, i da sada niko u bolnici nije odgovoran za to - pita se Marina.

Novinari su pitali ministra zdravlja Hrvatske Vilija Beroša, ispred osječke bolnice, kako je moguće da se pacijenta dovede na Intenzivnu bez prethodnog testiranja na Covid-19, a on je odgovorio kako je nemoguće od pacijenta koji je dovezen na hitan prijem, životno ugrožen, dobiti odgovor na pitanje je li možda bio u kontaktu sa zaraženima ili u inostranstvu jer lekari prvenstveno žele da mu spase život.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.