Manji broj ubijenih novinara, ali novinarstvo i dalje opasna profesija

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji broj ubijenih novinara, ali novinarstvo i dalje "opasna profesija"

Broj ubijenih novinara u 2019. godini bio je najniži poslednjih više od 15 godina, saopštile su dve vodeće međunarodne organizacije za slobodu medija.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), sa sedištem u Njujorku, i Reporteri bez granica (RSF), sa sedištem u Parizu, objavili su odvojene izveštaje u kojima je identifikovan isti trend, piše Glas Amerike.

Međutim, podaci o ubijenim novinarima se znatno razlikuju zbog različitih istraživačkih metodologija.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />RSF: Ubijeno 49 novinara

Organizacija "Reporteri bez granica" (RSF) saopštila je da je novinarstvo i dalje "opasna profesija", s obzirom na to da je ove godine ubijeno 49 novinara, 389 je trenutno u zatvoru, a 57 se drže kao taoci.

Prema godišnjem izveštaju organizacije o nasilju i napadima na novinare, koji pokriva period od 1. januara do 1. decembra, broj ubijenih novinara 2019. godine je ipak bio na "najnižem nivou u poslednjih 16 godina".

"Istorijski niska cifra, u poređenju sa godišnjim prosekom od 80 ubijenih novinara tokom poslednje dve decenije, uglavnom je rezultat pada broja stradalih novinara i drugih medijskih profesionalaca u ratnim zonama", navode Reporteri bez granica.

Ukupno 17 novinara je poginulo ove godine dok je izveštavalo o sukobima u Siriji (10), Avganistanu (5) i Jemenu (2) - dok ih je prošle godine bilo 34.

Međutim, broj onih koji su ubijeni u zemljama u kojima nema sukoba je ostao visok, kao i prethodnih godina. Samo u Meksiku je stradalo 10 novinara.

"Novinari se sve više ubijaju zbog svog rada u demokratskim zemljama, što je stvaran problem za demokratije u kojima novinari žive i rade", upozorio je generalni sekretar organizacije Kristof Delor.

Veliki broj novinara završava iza rešetaka. Na početku decembra, ukupno 389 novinara se nalazilo u pritvoru, što je 12 odsto više nego u isto vreme prošle godine.

Gotovo polovina pritvorenih novinara je u tri zemlje - Kini (120), Egiptu (34) i Saudijskoj Arabiji (32). Više od 40 odsto su građani - reporteri koji su širili nezavisne informacije putem društvenih medija.

CPJ: Najmanji broj ubijenih novinara od 2002.

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) broj novinara koji je ove godine ubijen na dužnosti pao je na najmanji nivo u poslednjih 17 godina.

U izveštaju te organizacije, čije sedište je u Njujorku, navodi se da su se opasni regionalni konflikti stabilizovali, te da je broj novinara ubijen iz osvete bio najmanji od kako CPJ prati te podatke.

U 2019. godini, prema podacima CPJ-a, ubijeno je najmanje 25 novinara, što je najniža cifra of 2002. godine, kada je najmanje 21 novinar ubijen zbog svog posla. Polovina ubistava dogodila se u Meksiku koji je uz Siriju bio najsmrtonosnija zemlja za medijske poslenike.

Komitet za zaštitu novinara i dalje istražuje smrt još 25 novinara da bu utvrdio da li su stradali zbog svog novinarskog rada. Izveštaj organizacije pokriva period od prvog januara do 13. decembra 2019. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.