Manje od šest, a više od deset sati sna remeti metabolizam

Izvor: N1 televizija, 13.Jun.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje od šest, a više od deset sati sna remeti metabolizam

Manje od šest, a više od deset sati spavanja stvara rizik od metaboličkog sindroma koji ima simptome povišenog nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, prekomerne mase oko struka i visokog holesterola.

Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Public Health obuhvatilo je uticaje male i velike količine sna kod ljudi. Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Seulu ispitali su 133.608 Koreanaca, muškaraca i žena starosti od 40 do 69 godina.

Postavili su jednostavno >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pitanje: "Koliko ste u prosjeku dnevno spavali prošle godine?"

Pokazalo se da je 11 posto muškaraca, a 13 posto žena u proseku spavalo manje od šest sati. Takođe, objavljeno je i da je 1,5 posto muškaraca i 1,7 posto žena spavalo duže od deset sati.

Kler E. Kim, koja je predvodila grupu naučnika, izjavila je da je dokazano da postoji veza između sna i metaboličkog sindroma.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Manje od šest i više od 10 sati sna remeti metabolizam

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2018

Manje od šest, a više od deset sati spavanja stvara rizik od metaboličkog sindroma koji ima simptome povišenog nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, prekomerne mase oko struka i visokog holesterola...Istraživanje objavljeno u časopisu "BMC Public Health" obuhvatilo je uticaje male i velike količine...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.