Manje korisnika socijalne pomoći, jednako siromašnih

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje korisnika socijalne pomoći, jednako siromašnih

U Kikindi je, prema podacima Centra za socijalni rad, prošle godine socijalnu pomoć primao manji broj građana nego 2014. godine. To, međutim, ne znači da je broj siromašnih smanjen, jer po jedini kuvani obrok u Narodnu kuhinju i dalje dolazi isti broj ljudi.
Lane je novčanu socijalnu pomoć primalo 1.737 kikindskih porodica, oko pet hiljada od ukupno 62 hiljade stanovnika Kikinde. U tim domaćinstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je oko 1.800 maloletnih članova.

Jedna od korisnica socijalne pomoći kaže da u njenom domaćinstvu žive četiri člana i da mesečno primaju deset hiljada dinara sa čim se jedva preživljava.
Radislav Ivetić iz Centra za socijalni rad kaže da je više razloga zbog kojih se ukupan broj korisnika socijalne pomoći u Kikindi smanjio. Jedan od njih je zapošljavanje preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje.
"U toku revizije jedan deo korisnika je izgubio pravo na socijalnu novčanu pomoć, a zatim, tu su odlasci u inostranstvo, migracije i slično", kaže Ivetić.
Iz opštinskog budžeta lane je za jednokratnu novčanu pomoć izdvojeno oko 130 hiljada dinara. Ovaj vid pomoći, u iznosu od tri do pet hiljada dinara, dobilo je 375 porodica, što je opet manje nego 2014. godine.
Ivetić objašnjava da se jednokratna novčana pomoć odobrava za osnovne životne potrebe, kao što su hrana, lekovi, odeća ili izrada ličnih dokumenata.
"Korisnici često traže novac za troškove grejanja, struje, komunalija i slično, ali mi za to nemamo pravnog osnova, a ni sredstava", dodaje Ivetić.
Aranka Felbab iz kikindskog Crvenog  krsta podseća da su neki podaci o socijalnoj pomoći ostali skoro nepromenjeni: 1.050 korisnika narodne kuhinje, 180 korisnika programa Brige o starima, 2.560 korisnika dečjeg dodatka, a pored toga i prošle godine najugroženija domaćinstva u Kikindi dobila su po dva kubika ogrevnog drveta.
rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.