Manjak lekara i tehničkog osoblja u Opštoj bolnici u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjak lekara i tehničkog osoblja u Opštoj bolnici u Somboru

Problem odlaska medicinskih radnika u inostrantsvo i prirodni odliv kroz smenu generacija, sa čim se suočavaju mnoge zdravstvene ustanove u Srbiji, nije obišao ni Opštu bolnicu “dr Radivoj Simonović” u Somboru. U najvećoj medicinskoj ustanovi u Zapadnobačkom okrugu, ka kojoj gravitiria skoro 200.000 pacijenata ističu da imaju lekare koji su na specijalizacijama, te da će nedostajući kadar vremenom biti angažovan.

Anesteziolozi, radiolozi, specijalisti opšte, plastične >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i rekonstruktivne hirurgije, dečje neurologije i psihijatrije, specijalista interne medicine – subspecijalista kardiologije najvažniji su kadrovi koji nedostaju somborskoj bolnici. U ovoj zdravstvenoj instituciji ističu da će to ipak biti kadrovski rešeno.

“U bolnici nedostaje pet lekara i 20 medicinskih tehničara i sestara, viših i visokih medicinskih strukovnih tehničara. Po normativima taj broj je značajno veći, pa nedostaje dvadesetak lekara i bliže 80 sestara. Ove godine smo uz nekoliko zahteva prema Ministarstvu zdravlja dobili odobrenje za prijem medicinskog i drugog osoblja, pa smo raspisali nekoliko konkursa, tako da smo većim delom sada kadrovskim planom i popunjeni", izjavio je Dr Dragan Rastović, v.d. direktora Opšta bolnica “dr Radivoj Simonović”.

U Somborskoj bolnici urađena je i prva operacija plasiranja stenta u desnu koronarnu arteriju, koju za sada obavlja samo jedan specijalista uz asistenicju lekara iz Sremske Kamenice.

“Ovog momenta sam jedino ja obučen za obavljanje dijagnostičkih procedura. Od oktobra imamo lekara na sub-specijalizaicji dr Dušana Banovića, a od pre nekoliko meseci su i drugi mladi lekari dobili specijalizacije za internu medicine koje očekujemo da uđu u trening", rekao je dr Predrag Radulović, kardiolog Opšte bolnice “dr Radivoj Simonović” uz Sombora.

Pacijenti kažu da su zadovoljni zdravtsvenom uslugom u bolnici.

“Nisam primetio da nešto fali, nisam čekao na intervenciju. Osoblje je ljubazno, a naročito medicinske setre", rekao je Željko Vasiljević, pacijent.

“Nisam videla da nešto fali, samo sam dva dana čekala na ulstrazvučni", izjavila je Anica Jovičić.

U Opštoj bolnici ističu da su investirana značajna sredstva za pregled i operaciju pacijenata - obezbeđen je novi 16 slajsni CT aparat, koji će uskoro početi sa radom, zamenjeni su najvažniji dotrajali aparati i nabavljen je prvi stelirizator za Odeljenje ginekologije, pa očekuju da će se zanoviti i nedostajući kadar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.