Mandić: Muslimani i katolici da se uzdrže od glasanja o zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2019, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mandić: Muslimani i katolici da se uzdrže od glasanja o zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve

Andrija Mandić, jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta (DF) pozvao je poslanike islamske i rimokatoličke vere u crnogorskom parlamentu da se uzdrže od diskusije i glasanja o Predlogu Zakona o veroispovesti.

Jer, njihova podrška tom zakonu bi, kaže, snažno rasplamsala već opasno zagrejanu atmosferu u Crnoj Gori i očekuje da će oni tu poruku ispravno shvatiti.

U izjavi dostavljenoj Tanjugu, Mandić ističe da nakon što potpisan temeljni Ugovor između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << države i Svete stolice i Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa Islamske zajednice i Vlade Crne Gore, kojima se garantuje vlasništvo nad imovinom ove dve verske zajednice, očekuje da se, samim tim, neće izjašnjavati o pomenutom zakonu.

Jer, kako ističe, sadržaj predloženog zakona o veroispovesti nema nikakve veze sa njegovim imenom, već se radi o zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve i veoma je opasna njegova poruka, a još zloslutnija njegova namera.

"Smatramo da bi njihova podrška snažno rasplamsala već opasno zagrejanu atmosferu u Crnoj Gori i očekujemo da će oni našu poruku ispravno shvatiti", naveo je Mandić.

Mi, kaže Mandić, nikada ne bi pristali da uređujemo odnose u njihovim crkvama i verskim zajednicama, pa zato želimo da ovaj poziv ne dožive kao neki čin neprijateljstva, već samo kao želju da i oni imaju isti princip kad su u pitanju ovako osetljive teme, koje nadrastaju uobičajene procedure.

Mandić očekuje da, kada na dnevnom redu bude Zakon o slobodi veroispovesti, u skupštini budu svi poslanici pravoslavne vere, pa i oni koji bojkotuju parlament.

"Toga dana po strani treba ostaviti sve ideološke razlike i pokazati vlastitu spremnost i ljudsku obavezu da se brani naša Crkva. Svakoj generaciji naših predaka je dopalo da se pokaže 'ko je vjera, a ko nevjera', pa je ovaj zakon ključni ispit naše generacije", naveo je Mandić.

Istakao je da je DF bio deo velike narodne snage koja je već položila zakletvu na Trojičindan u Podgorici, kada su se, kako kaže, obavezali da nema cene koju nismo spremni da platimo u odbrani naših svetinja.

"Zato još jednom pozivamo sve pristalice DF da 21. decembra dođu u Nikšić, na veliki crkveno-narodni sabor i posvedočimo odanost toj zakletvi", poručio je Mandić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.