Mandat Specijalnog suda traje sve dok se ne okončaju svi predmeti

Izvor: B92, 22.Okt.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mandat Specijalnog suda traje sve dok se ne okončaju svi predmeti"

Portparolka Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK Angela Griep kaže da će se mandat suda nastaviti sve dok se ne okončaju poslovi zbog kojih je formiran.

To je predviđeno zakonom o njegovom formiranju.

"Zakonom koji je usvojila Skupština Kosova je utvrđeno da se mandat Specijalnog suda odnosno Specijalnog tužilaštva nastavi i posle pet godina dok Kosovo ne bude informisano od strane Evropskog saveta da su istrage završene i da su sve procedure završene", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže se u pisanom odgovoru Griep za portal gazetaexpress.com.

Ona je rekla da rad suda ne zavisi od političkih kretanja na Kosovu.

"Specijalizovana veća su fokusirana na ostvarivanje mandata u skladu sa Zakonom o specijalizovanim većima, Kancelariji Specijalnog tužioca i ustavnim amandmanima, nezavisno od političkih kretanja na Kosovu", piše u njenom odgovoru.

Specijalni sud je formiran izmenama Ustava Kosova i Zakonom koji je usvojen na sednici Skupštine Kosova održanoj 3. avgusta 2015, i zakonom je utvrđen mandat od pet godina sa mogućnošću njegovog produženja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.