Malo im jedna: Mađari dižu dve ograde ka Srbiji!

Izvor: Mondo, 21.Jul.2015, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo im jedna: Mađari dižu dve ograde ka Srbiji!

Mađarska vlada odlučila je da duž 175 kilometara mađarsko-srpske granice podigne dve vrste ograda, rekao je na brifingu za novinare u Budimpešti Janoš Lazar, vodeći ministar u kabinetu predsednika Vlade Mađarske.

Foto: Zoltan Gergely Kelemen/MTI via AP

U  područjima gde prirodno okruženje dopušta lak prelazak granice biće izgrađena metalna ograda visoka tri metra, dubine metar i po.

Na vrhu ograde biće postavljena bodljikava žica po >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << NATO standardima. Na drugim mestima koja nisu pristupačna za ilegalan prelazak granice biće razvučena bodljikava žica.

Ograda će se graditi 2,5 metara unutar šengenskih granica i radiće je više stotina vojnika iz inženjerskih jedinica na 10 do 12 punktova istovremeno.

Na početku će se ograda dizati na najfrekventnijim ilegalnim prelazima.

Vlada očekuje da će ograda znatno smanjiti broj ilegalnih migranata u Mađarskoj, rekao je Lazar.

Šef Orbanovog kabineta rekao je da će uskoro doći do promene zakona u Mađarskoj, po kome će ilegalan prelazak granice biti krivično delo, a ne prekršaj kao do sada.

Zbog toga je sve one koji žele da dođu u Mađarsku pozvao da ulaze na zvaničnim graničnim prelazima.

Potvrdio je da se u protekla 24 sata jedan migrant utopio u Tisi pokušavajući da se domogne mađarske obale.

Mađarska će i dalje obezbeđivati azil političkim emigrantima, ali ne i ekonomskim, naveo je Janoš Lazar, prenosi RTS.

PROCENA O BROJU MIGRANATA POVEĆANA NA 300.000

 Mađarska vlada saopštila je danas da očekuje da će do 300.000 imigranata doći u zemlju 2015. godine, što je oko dva puta više nego što je prethodno očekivano.

U Mađarsku je do sada ove godine stiglo skoro 90.000 imigranata.

Većina njih nastavlja put za druge delove Eropske unije.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.