Mali: Država će preuzeti na sebe teret uvođenja novih kasa, ulaganje između 3,5 i 4 milijarde

Izvor: B92, 27.Okt.2020, 12:37

Mali: Država će preuzeti na sebe teret uvođenja novih kasa, ulaganje između 3,5 i 4 milijarde

Novi Zakon o Fiskalizaciji stupiće na snagu 1. januara 2022. godine, ali prema rečima ministra finansija, to neće predstavljati dodatno opterećenje privredi.

"Država će najveći deo tereta uvođenja tih kasa preuzeti na sebe, neće biti opterećenja za privrednike. To će izaći oko 3,5 do 4 milijarde dinara i veujemo da će to ulaganje da se isplati", poručio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kako je dodao, poslednje izmene zakona o fiskalizaciji su bile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2012. godine.

"Vreme se promenilo, promenila se tehnologija od tada, poslovno okruženje...", istakao je Mali.

On je podsetio da je izašao prvi predlog o uređenju fiskalizacije i uvođenju novih fiskalnih kasa.

"Želja nam je da svaki račun bude fiskalizovan, da olakšamo rad Poreske uprave, smanjimo udeo sive ekonomije u privredi, očekujemo da se zakon uskoro nađe u javnoj raspravi, da se usvoji do kraja godine, a da sa sprovođenjem krenemo sledeće godine", zaključio je ministar.

Prema objavljenom nacrtu ovog zakona na sajtu Ministarstva finansija, poreskim inspektorima biće omogućeno da prate izdavanje računa i beleže nepravilnosti, a to će biti sprovedeno kroz korišćenje dodatnog uređaja koji će trgovci ubuduće imati uz svoje kase.

Ovaj dokument definiše elektronski fiskalni uređaj kao hardversko i/ili softversko rešenje, koje koristi obveznik fiskalizacije radi izdavanja fiskalnog računa i prenosa podataka o fiskalnim računima u Sistem za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave, a koji se sastoji od jednog procesora fiskalnih računa i jednog ili više elektronskih sistema za izdavanje računa, odobrenih od strane Poreske uprave, kao i bezbednosnog elementa izdatog od strane Poreske uprave.

Procesor fiskalnih računa moći će da razmenjuje podatke sa elektronskim sistemom za izdavanje računa i bezbednosnim elementom, analizira podatke o prometima, formatira ih kao fiskalni račun, stvara elektronski potpis, prosleđuje fiskalni račun elektronskom sistemu za izdavanje računa, čuva podatke o prometima i prenosi fiskalne podatke u pomenuti Sistem za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave.

Nacrt predviđa da obveznik fiskalizacije ima pravo da se opredeli za vrstu elektronskog fiskalnog uređaja koji će koristiti, i to:

1) elektronski fiskalni uređaj koji koristi sopstveni procesor fiskalnih računa i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa čak i u slučaju privremenog ili trajnog prekida internet veze; i/ili

2) elektronski fiskalni uređaj koji koristi procesor fiskalnih računa u Sistemu za upravljanje fiskalizacijom i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa isključivo kroz stalnu internet vezu u realnom vremenu.

Uz to, predviđa se čitav niz podataka koje će fiskalni računi računi morati da imaju, ali i kazne za nepoštovanje svih predviđenih propisa koje variraju od 200.000 do dva miliona dinara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mali: Država će preduzetnicima kupiti nove fiskalne kase za četiri milijarde dinara

Izvor: Radio 021, 27.Okt.2020

Novi Zakon o Fiskalizaciji stupiće na snagu 1. januara 2022. godine, ali prema rečima ministra finansija Siniše Malog, to neće predstavljati dodatno opterećenje privredi..."Država će najveći deo tereta uvođenja tih kasa preuzeti na sebe, neće biti opterećenja za privrednike. To će izaći...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.