Mali: Taoci oslobođeni, napadači i dalje u hotelu

Izvor: B92, 20.Nov.2015, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Taoci oslobođeni, napadači i dalje u hotelu

Islamisti koji su upali u hotel u Bamaku ne drže više nijednog taoca, saopštili su zvaničnici Malija. Najmanje 29 osoba je ubijeno, uključujući i dva napadača.

Pripadnici UN pronašli su tela 29 osoba, izjavili su zvaničnici. Trupe UN i dalje pretražuju hotel.

Pripadnici specijalnih snaga Malija ušli su u hotel "Radison blu" nakon što su naoružani napadači upali u hotel, pucali i uzvikivali na arapskom "Bog je veliki" i držali kao taoce 170 ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Grupa naoružanih islamista suprotstavlja se snagama bezbednosti i nakon evakuacije svih civila koji su se nalazili u hotelu, izjavio je portparol Ministarstva bezbednosti Amadu Sango.

"Napadači više ne drže taoce. Nalaze se na gornjim spratovima. Pripadnici specijalnih snaga Malija pokušavaju da ih savladaju", rekao je Sango.

Dvojica vojnika su ranjena, saopštili su ranije zvaničnici, javlja BBC.

Prema rečima izvora iz vojske Malija, dvojica napadača su ubijena, preneo je AFP. Policajci pomažu preživelim civilima, od kojih su neki povređeni, navode očevici.

Neimenovani izvor stranih snaga bezbednosti naveo je ranije da je osamnaest tela pronađeno tokom akcije spasavanja specijalnih snaga, preneo je ranije Rojters.

"Radison blu" je hotel u vlasništvu SAD i u njemu najčešće odsedaju strani biznismeni i posade avionskih kompanija.

Među ubijenima u napadu džihadista je i poslanik regionalnog parlamenta Beligije.

Ekstremistička grupa, koja se pre dve godine odvojila od severnoafričkog ogranka Al Kaide, preuzela je odgovornost za napad na hotel u Maliju.

Francuske specijalne snage iz Burkine Faso bile su u hotelu i učestvovale u operacijama zajedno sa pripadnicima specijalnih snaga Malija.

Objavljen je i video-snimak spasavanja talaca iz hotela.

Za sada ne postoji veza između ovog i napada u Parizu 13. novembra u kom je stradalo 130 osoba.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.