Mali: Srbija na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2019, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Srbija na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je MMF prihvatio i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate Srbije i dodao da je sada prioritet nastavak strukturnih reformi, pre svega u javnim preduzećima. On je za RTS rekao da je Srbija na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta.

Mali je istakao dva cilja posete delegacije MMF-a Srbiji - da se potvrde rezultati iz 2018. godine i da se definišu ciljevi i prioriteti za ovu godinu.

"Veoma je važno da je MMF prihvatio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate za 2018. godinu, još jedan put ću ponoviti, to su visoka stopa rasta BDP-a, 4,3-4,4 za 2018. godinu, što nas svrstava među najbrže rastuće ekonomije ne samo u regionu, već i u Evropi", naveo je Mali.

Pored toga, Mali navodi i veliki trend smanjenja stope nezaposlenosti - koja je u oktobru i novembru bila oko 11 odsto u odnosu na 2013. godinu kada je bila 25 odsto.

"Treću godinu zaredom smo u plusu što se tiče budžeta, kraj godine smo dočekali sa 32,2 milijarde dinara viška novca u budžetu, i ono što me posebno ohrabruje, mislim i građane Srbije takođe, ako pogledate januar da znate da smo planirali 7,8 milijardi dinara viška, negde oko 65 miliona evra, mi smo ostvarili tri puta bolji rezultat - 23, 6 milijardi dinara suficita za prvi mesec ove godine", rekao je Mali.

On je ukazao da je to postignuto boljim prihodima - boljom naplatom i većom privrednom aktivnošću.

"To su sve pokazatelji da je Srbija na pravom putu ekonomskog oporavaka i rasta, što je veoma važno. To nam daje za pravo da budemo optimisti za celu 2019. godinu. Ukoliko se ovako nastavi sledećih nekoliko meseci, onda već razmišljamo i o novom povećanju plata i penzija u ovoj godini", rekao je Mali.

Naglasio je da sve to govori da je bilo važno pokrenuti reforme 2014. godine, da se sada vide rezultati tih reformi i da to govori i delegacija MMF-a, kao i da je prioritet nastavak strukturnih reformi, prevashodno u oblasti javnih preduzeća.

"Gledao sam podatke od 2012. godine, ukupni gubici javnog sektora bili su preko 60 milijardi dinara, u 2017. godini sva javna preduzeća bila su u dobitku preko 20 milijardi. Velika je to promena, mnogo bolje se radi, naravno mnogo prostora postoji da se unapredi upravljanje javnim preduzećima i time ćemo se baviti ove godine", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbiji ostaje da se bavi i poboljšanjem rada javne administracije.

"Građani treba da imaju javnu administraciju koja je mnogo efikasnija, mnogo bolja i zato insistiramo na takozvanoj e-Upravi, a ostaje i radimo i na reformi poreske uprave", rekao je Mali.

On je podsetio da je prošle godine usvojen čitav set poreskih zakona koji olakšavaju poslovanje privrede, smanjuju opterećenje na zarade i da je to ono čime žele da se bave i ove godine.

"Da te dobre ekonomske rezultate koji su krenuli već od januara meseca vidimo na koji način da prelijemo da privreda to oseti, privatni sektor, kako bi ga učinili još atraktivnijim i usmerili da otvara još više radnih mesta i kako bismo na takav način doprineli našem rastu BDP-a u budućnost", istakao je Mali.

Upitan da li je tema razgovora s predstavnicima MMF-a bila i privatizacija Komercijalne banke, Mali odgovara da jeste, kao i da će tokom ove nedelje potpisati sporazum sa savetnikom koji će pomoći da se sagledaju strateške opcije, šta i kako raditi sa Komercijalnom bankom u budućnosti.

"Prošle godine smo bili uspešni i našli smo partnera i za RTB Bor i za Aerodrom 'Nikola Tesla'. Hoćemo da vidimo i na koji način pronađemo i strateškog partnera i za Komercijalnu banku. Ideja nam je da država izlazi iz onih delatnosti gde nema potrebe da bude i da se koncentrišemo na pravljenje okruženja koje će biti podsticajno i za prvatni i državni sektor", rekao je Mali.

Mali je dodao da se svakodnevno bave mogućim uticajem nove ekonomske krize na Srbiju, jer je Srbija deo globalnog sveta, kao i da svetska dešavanja modu dovesti do ekonomske krize.

"Srbija je danas mnogo otpornija i ekonomski snažnija nego što je bila pre par godina, tako da smo mnogo spremniji i za bilo kakvu potencijalnu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali: Srbija je na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta

Izvor: Blic, 04.Feb.2019

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je MMF prihvatio i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate Srbije i dodao da je sada prioritet nastavak strukturnih reformi, pre svega u javnim preduzećima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.