Izvor: Blic, 13.Jan.2018, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali Aleksandar je umro nakon loma ruke - i NIKO NIJE KRIV

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Đorđa Topličića i Siniše Dučića, lekara sa Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj, koji su bili osumnjičeni za nesavesno lečenje četvorogodišnjeg Aleksandra Adamovića iz sela Županjac kod Lazarevca. Mališan je preminuo krajem novembra 2015. godine, pošto je, nakon što je polomio ruku dobio sepsu.

Kako je za "Novosti" saopštila portparolka tužilaštva Aleksandra Đenadić, prijava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je odbačena posle dobijenog medicinskog veštačenja, prema kojem je konstatovano da nije bilo propusta u radu lekara. Topličić i Dučić bili su osumnjičeni za teško delo protiv zdravlja ljudi, za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora. Oni su se, na ispitivanju u Tužilaštvu, branili ćutanjem.

Kada je dečak preminuo, policija je na zahtev tužilaštva dostavila kompletnu medicinsku dokumentaciju o tome kako je dečak lečen. Pošto je sproveden predistražni postupak, pokrenuta je istraga, tokom koje su na saslušanje pozvani lekari, dečakovi roditelji i još nekoliko svedoka. Naloženo je i medicinsko veštačenje, kako bi se utvrdilo šta je prouzrokovalo smrt i da li je Aleksandar adekvatno lečen.

Na rezultate medicinskog veštačenja čekalo se nekoliko meseci, tokom kojih je Tužilaštvo u više navrata slalo urgenciju da se ubrza sa dostavljanjem nalaza i mišljenja. Nakon što je stigao, postavlja se pitanje kako je moglo da se desi da mali Aleksandar dobije sepsu i da za to niko nije odgovoran.

Aleksandar je ruku povredio 25. novembra 2015. godine igrajući se u dvorištu porodične kuće. Žalio se na jake bolove, a pošto je ruka bila otekla, roditelji su ga sutradan pre podne odveli kod pedijatra u lazarevački Dom zdravlja, koji ga je odmah uputio u Dečju kliniku u Tiršovoj u Beogradu.

- Nakon pregleda i snimanja, lekari u Tiršovoj stavili su mu ruku u gips, rekli da je u pitanju ozbiljan prelom i da Aleksandra dovedemo u subotu, jer će biti potrebna operacija - ispričala je svojevremeno nakon tragičnog događaja majka Dragana.

- U petak se, međutim, otok drastično povećao, a u subotu, na kontrolnom pregledu, lekari su ponovo snimili ruku i konstatovali da neće biti potrebna operacija i da ponovo dođemo u utorak, kada će mu najverovatnije skinuti gips i staviti longetu, jer je u pitanju naprsnuće kosti. Za otok su rekli da je normalna pojava.

Kako smo već pisali, četvrtog dana nakon povrede, ništa nije nagoveštavalo tragediju. Aleksandar se probudio veseo, razdragan, igrao se. Odjednom, počeo je da malaksava, raspoloženje mu se promenilo, odbijao je hranu.

- Pojeo je samo jednu kašiku keksa sa mlekom, više nije mogao da jede, niti da ustane - pričala je Dragana. - Počeo je da prevrće očima, stegao mi je ruku i odjednom je izgubio svest.

Roditelji su odmah kolima odvezli sina u Hitnu pomoć Doma zdravlja u Lazarevcu. U automobilu, otac Dejan neprekidno je sinu davao veštačko disanje, pokušavajući da mu pomogne, prenose "Novosti".

- Sve je bilo uzalud, Aleksandar nije davao znake života - kaže Dejan. - Lekarka u Hitnoj službi lazarevačkog doma zdravlja rekla nam je da su pokušali sve što su mogli, ali da je Aleksandar kod njih stigao bez pulsa.

Dejan je ispričao da je obdukcija kasnije utvrdila da je Aleksandar dobio sepsu i da se bakterija koja je izaziva proširila na pluća. Prema njegovim rečima, ustanovljeno je i da je sve ostalo kod dečaka bilo zdravo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.