Male boginje: Utrostručen broj obolelih, Srbija druga u Evropi

Izvor: B92, 08.Feb.2019, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male boginje: Utrostručen broj obolelih, Srbija druga u Evropi

Srbija je u 2018. bila druga zemlja Starog kontinenta po broju obolelih od malih boginja, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Broj slučajeva malih boginja u Evropi utrostručio se prošle godine, a među "rekorderima" je i Srbija, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Kako navode, u Evropi je 2018. bilo 82.596 obolelih od malih boginja, što je rekordna brojka u ovoj deceniji.

Iako se povećava broj vakcinisanih, iz SZO ističu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to nije dovoljno da se spreči širenje virusa u mnogim zemljama.

Najveći broj zabeleženih slučajeva malih boginja u 2018. imala je Ukrajina - čak 10 puta više od drugoplasirane Srbije.

U prvih šest meseci prošle godine Ukrajina i Srbija su takođe bili na vrhu, samo što je Srbija ta koja je bila na prvom mestu po broju obolelih.

Male boginje su veoma zarazna bolest koja može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, među kojima su upala pluća i mozga.

U Ukrajini je porast zaraženih toliki, da ih je deset puta više nego 2017. godine.

Upravo je to uzrok velikog povećanja u čitavoj Evropi - sa 25.863 slučaja iz 2017. na više od 82.000 u 2018.

Stope vakcinisanih na male boginje, zauške i rubeole u Ukrajini su značajno opale poslednjih godina, tokom sukoba sa Rusijom.

U 2016. je ta brojka bila na samo 31 odsto, što je među najmanjim stopama vakcinisanih u čitavom svetu.

Do kraja 2017. broj vakcinisane dece u Ukrajini je značajno povećan, na oko 90 odsto, ističu iz Svetske zdravstvene organizacije, ali to sada mora da se nastavi kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti.

Doktorksa Suzana Jakab, regionalna direktorka SZO za Evropu, kaže: "Slika iz 2018. čini jasnim da trenutna brzina povećanja stope vakcinisanih neće biti dovoljna da se zaustavi širenje malih boginja.

"Iako podaci pokazuju veoma visok nivo vakcinisanih na regionalnom nivou, tu je takođe i rekordan broj zaraženih i preminulih.

"To znači da na lokalnom nivou postoje problemi, koji ostavljaju prostor za širenje bolesti".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Male boginje: Utrostručen broj obolelih, Srbija druga

Izvor: B92, 08.Feb.2019

Beograd -- Broj obolelih od malih boginja utrostručio se u Evropi u 2017. i 2018. na 82.596. To je rekord u ovoj deceniji, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija...SZO je takođe objavila i spisak evropskih zemalja sa najviše obolelih. Srbija je na drugom mestu...Kako prenosi BBC, dok se broj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.