Makron: Nisam ubedio Trampa, promene politike SAD su lude

Izvor: B92, 27.Apr.2018, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Nisam ubedio Trampa, promene politike SAD su lude

Vašington -- Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da možda nije uspeo da ubedi predsednika SAD Donalda Trampa da se pridržava međunarodnog sporazuma s Iranom.

Sporazum sa Iranom je šef Bele kuće, inače, nazvao "ludim", a Makron je sada istim pridevom opisao česte promene američke globalne politike.

"Moje stanovište je da će se on odreći ovog sporazuma, iz unutrašnjepolitičkih razloga", rekao je Makron na kraju trodnevne posete SAD, prenosi Bi-Bi-Si.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tramp ima rok do 12. maja da odluči da li će se Vašington i dalje pridržavati ovog sporazuma, namenjenog sprečavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja ili će ponovo uvesti sankcije Teheranu.

Predsednik SAD je oštro kritikovao sporazum s Iranom koji je potpisala administracija njegovog prethodnika Baraka Obame, ocenjujući ga "ludim".

Bi-Bi-Si navodi da je Makron u obraćanju novinarima nakon govora koji je održao studentima Univerziteta "Džordž Vašington", koristio sličan jezik opisujući česte promene u pozicijama SAD o globalnim pitanjima, uključujući klimatske promene i sporazum s Iranom.

"To može da funkcioniše kratkoročno, ali je veoma ludo srednjoročno i dugoročno", rekao je predsednik Francuske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.